• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro predugovor o partnerstvu sa "Gasprom njeftom"?

Sredinom ovog meseca sa "Gasprom njeftom" napravićemo maketu ugovora o strateškom partnerstvu u NIS, tvrdi Božidar Đelić.

 Uskoro predugovor o partnerstvu sa "Gasprom njeftom"? Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je uverenje da će Srbija, ukoliko se brzo formira skupština i vlada, uspeti da ratifikuje energetski sporazum sa Rusijom pre leta.

Đelić, koji je učestvovao na 12. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, gde se delegacija Vlade Srbije sastala sa potpredsednikom ruske vlade i ministrom finansija Aleksejem Kudrinom, rekao je za RTS da u Srbiji postoji konsenzus da se taj sporazum ratifikuje.

Prema njegovim rečima, učešće Srbije na tom skupu znači učvršćivanje njenih odnosa sa Rusijom i "sledeći korak za ono što smo već počeli u domenu energetike, aerotransporta i spoljne trgovine".

Đelić je rekao da je dogovoreno da za 10 dana visoka delegacija "Gasproma" i "Gaspromnjefta" dođe u Srbiju i da se formira prednacrt ugovora o strateškom partnerstvu između "Gasprom njefta" i domaćeg NIS-a.

Đelić je rekao da je zatražio ukidanje eksportnih taksi iz Rusije prema našoj zemlji za gas i naftu što bi omogućilo da i gas i nafta budu jeftiniji.

Kudrin je predložio da Srbija ima pristup najjeftinijim kreditima, rekao je Đelić, ukazujući da je Rusija formirala dva stabilizaciona fonda od kojih samo jedan ima 146 milijardi evra.

Đelić je najavio da će Srbija u narednim mesecima razmotriti mogućnosti i projekte u kojima bi mogle da učestvuju ruske kompanije i sklapati finansijske aranžmane ukoliko nađe zajednički interes, precizirajući da je reč o stotinama miliona evra i o ključnim nacionalnim infrastrukturnim projektima.

Važno je da Srbija i dalje ima bescarinski režim sa Rusijom i ministar finansija, koji je nadležan za carinska pitanja, obećao je da će koliko ove nedelje pokrenuti pitanje potvrđivanje tog sporazuma na vladi, rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, od Rusije je zatraženo da i pre leta na vladi potvrdi bescarinski režim sa Rusijom sa proširenom listom proizvoda na kojoj će biti i automobilski delovi i drugi proizvodi važni za Srbiju.

Podsetivši da je Đerdap "pomalo element tenzija između domaćeg EPS-a i ruskih partnera", Đelić je precizirao da je reč o konvertibilnom dugu Rusije prema Srbiji i da je Srbija pristala da taj dug bude vraćen tako što će ruske firme izvršiti prvi kapitalni remont na Đerdapu posle 35 godina.

Prema njegovim rečima, ruska strana očekuje da konzorcijum oko jedne velike ruske firme uđe u strateško partnerstvo sa domaćom "Prvom petoletkom" i od Kudrina je zatraženo da se i to ubrza.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE