• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Za stabilnost kursa ključan budžet"

Radovan Jelašićkaže da je zZa stabilnost kursa dinara ključno da se obezbedi restriktivnost budžeta.

 "Za stabilnost kursa ključan budžet" Izvor: MONDO

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da je jačanje dinara u odnosu na evro posledica najave u kom pravcu ide formiranje nove vlade, ali da će kretanje vrednosti domaće valute zavisiti od ekonomske politike za koju se opredeli nova vlada.

"Za stabilnost kursa dinara formiranje vlade je nužan, ali ne i dovoljan uslov. Ključno je da se obezbedi restriktivnost budžeta, kako bi se postigao prvobitni cilj da ovogodišnja inflacija bude 6,5 odsto", rekao je Jelašić novinarima.

On je istakao da će NBS pratiti kretanje deviznog kursa i ako bude potrebno, intervenisaće da bi se sprečile prevelike dnevne promene.

"Jedini način da se spreči nagli rast vrednosti dinara jeste da centralna banka kupuje devize. Od 11. maja, posle parlamentranih izbora, NBS nije prodavala evre na deviznom tržištu, a i pored toga dinar jača", naveo je Jelašić.

Komentarišući opasnost da rast cena nafte na svetskom tržištu ubrza rast inflacije u Srbiji, guverner je istakao da država ima način da utiče na cenu goriva, kao i da kontroliše kako se poskupljenje goriva prenosi na ostale cene.

"Jasno je da nema jačanja socijalne politike i boljeg života bez stabilnih cena", naglasio je Jelašić.

Država, kako je rekao, do septembra nema potrebe da se zadužuje kod NBS, jer će do tada biti uravnoteženi prihodi i rashodi budžeta.

"Posle septembra, ako bude potrebno, država može da se zadužuje na tržištu, jer je NBS razradila tražište koje dobro funkcioniše", dodao je Jelašić

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE