• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INA opet na berzi

Na Zagrebačkoj berzi danas, nakon sedam i po mjeseci obustave, ponovo počinje trgovanje dionicama najveće hrvatske naftne kompanije INA.

 INA opet na berzi Izvor: MONDO

Trgovanje tim dionicama obustavljeno je 28. aprila nakon što je Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga - Hanfa utvrdila da je mađarski MOL manipulisao tržištem.

Obustava je nekoliko puta produžavana, a posljednji put je Hanfa to učinila 29. jula kada je Ini naložila niz mjera u vezi sa aktima i procedurom postupanja sa povlaštenim informacijama.

Hanfa je ukinula privremenu obustavu trgovanja Ininim dionicama na Zagrebačkoj berzi nakon što je utvrdila da je Ina obavila nadzorne mjere koje su joj bile naložene.

Ininim dionicama posljednji put se trgovalo na Zagrebačkoj berzi 27. aprila, kada je bila dostignuta rekordna cijena od 4.195 kuna.

Hrvatski mediji ocjenjuju da je ovim mađarskom MOL-u otvoren put za sticanje većinskog udjela u Ini. MOL-u nedostaje 1,16 odsto dionica Ine da bi postao većinski vlasnik hrvatske naftne kompanije.

MOL posjeduje 48, 84 odsto dionica, Hrvatska 44,84, penzioni fondovi 4,21 odsto, dok ostali igrači na tržištu posjeduju 2,11 odsto i ove dionice su "potencijalna meta" mađarske kompanije.

Analitičari procjenjuju da postoje šanse da se MOL danas "dočepa" potrebnog paketa za većinski udio, ali da za to postoje i prepreke.

"Ima niz drugih subjekata od penzionih i investicionih fondova, privatnih lica, koji mogu da kupe dionice Ine. Naravno, onaj ko ih ima ih može prodati. Tako da MOL nije danas jedini na tržištu", rekao je Goran Vorkapić iz Centar banke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE