• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovoren budžetski okvir za 2012. godinu

Fiskalni savjet BiH dogovorio je na današnjoj sjednici da okvir budžeta institucija BiH za 2012. godinu bude 980,2 miliona KM.

 Dogovoren budžetski okvir za 2012. godinu Izvor: MONDO

To je za 4,65 odsto manje u odnosu na Budžet iz 2010. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

S obzirom da i dalje postoje razlike u stavovima o visini zahvatanja prihoda sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, ministri finansija zaduženi su da obave dodatne razgovore s ciljem usaglašavanja ovog pitanja.

Sjednica Fiskalnog savjeta, koju je zakazao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, održana je putem video-linka.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je da na današnjoj sjednici Fisklanog savjeta BiH ništa nije dogovoreno kada je riječ o budžetu institucija BiH za 2012. godinu.

Tegeltija je rekao Srni da je za Republiku Srpsku bilo prihvatljivo rješenje koje je suština prijedloga Evropske komisije, ali da se od njega u posljednji trenutak odustalo.

"Osnovni problem su izvori finansiranja. Problem fiskalnog okvira je u utvrđivanju zahvatanja za zajedničke institucije sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a danas nismo ni bili blizu dogovora o tom pitanju", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, stanovište Republike Srpske jeste da zahvatanje sa tog računa treba da ostane na nivou iz ove godine, a da se nedostajući dio sredstava za potrebe zajedničkih institucija obezbijedi iz kreditnih sredstava.

Tegeltija je naglasio da je postignut visok stepen saglasnosti o okviru budžeta institucija BiH, ali dok ne budu usaglašeni svi detalj ništa nije dogovoreno.

"U narednih nekoliko dana ćemo nastaviti konsultacije i pokušati dogovoriti okvir budžeta zajedničkih institucija za 2012/2014. godinu", dodao je Tegeltija.

Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da je Fiskalni savjet BiH danas samo dogovorio da okvir budžeta institucija BiH za 2012. godinu bude 980 miliona KM, ali da problem ostaju izvori finansiranja.

''Nismo se u suštini ništa dogovorili osim da se kao okvir budžeta uzme cifra od 980 miliona KM. Država je tu napravila ustupak. Međutim, problem je u izvorima finansiranja i tu se nismo ništa dogovorili, osim da se nastavimo dogovarati'', rekao je Krajina.

Krajina kaže da je iznesen prijedlog da rješenje pokušavaju da nađu ministri finansija, koji su rekli da ovo nije njihova nadležnost, već da o raspodjeli novca mora da odluči viša politika kako bi došli do pomaka.

On je rekao da se sa nivoa BiH traži da od 980 miliona KM, koliki je okvir budžeta, vlastitim prihodima bude pokriveno 130 do 135 miliona KM, dok bi ostalo trebalo pokriti od indirektnih poreza.

''Iz Republike Srpske nije pokazana spremnost da se napravi pomak od stanja iz 2010. godine kada je za državu bilo predviđeno 689 miliona KM, a sada bi im trebalo minimalno 800 miliona KM da bi se uspjeli uklopiti'', rekao je Krajina.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE