• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Netransparentnost BiH "košta" 770 miliona evra

BiH zbog netransparentnosti u procesu javnih nabavki godišnje izgubi oko 1,5 milijardu maraka (oko 770 miliona evra).

 Netransparentnost BiH "košta" 770 miliona evra Izvor: MONDO

Ovo je procjena Udruženja građana "Tender", a napravljena je na osnovu analize nedavno usvojenog Izvještaja Agencije za javne nabavke BiH o zaključenim ugovorima po provedenim nabavkama roba, usluga i radova u 2010. godini.

Predstavnici "Tendera" su ocijenili da se stanje u javnim nabavkama u BiH iz godine u godinu pogoršava, ističući da je su postupci javnih nabavki sve manje transparentni, da je sve više nedomaćinskog trošenja javnih sredstava, kao i da se oblast javnih nabavki otela kontroli nadležnih institucija i postala skoro anarhična.

"Stanje u javnim nabavkama itekako doprinosi stalnom rastu korupcije, zbog čega se BiH, po procjenama svih relevantnih međunarodnih institucija, smatra najkorumpiranijom zemljom u Evropi", izjavila je na konferenciji za novinare portparolka "Tendera" Bojana Bogdanović.

Ona je navela da su najveći problem u procesu javnih nabavki netransparentnost, malverzacije i dogovaranje u "četiri oka".

Iz "Tendera" su upozorili da prostor za manipulacije i korupciju otvara podizanje novčanih cenzusa bez javnih objava za nabavke roba i usluga i izvođenje radova, kao i podizanje novčanih cenzusa kod direktnih pogodbi.

"Najdrastičniji enormni porast, čak 1.817,60 procenata, u odnosu na prethodni period bilježe pregovarački postupci", kazala je Bogdanović.

Prema njenim riječima, učešće pregovaračkih postupaka u ukupnim nabavkama je dostiglo procenat od 43,54 posto, dok je taj odnos u Srbiji 21,25 posto, a Hrvatskoj 18,09 posto.

Za razliku ovih, tzv. "crnih postupaka nabavki", transparentni procesi javnih nabavki smanjeni su za 15,91 posto, odnosno sa oko 1,6 milijardi na 1.3 milijarde maraka.

"Tako kreirano stanje u javnim nabavkama, uticalo je da otvoreni postupci, kao apsolutno najprihvatljiviji i najpošteniji, u 2008. godini, sa 88,17 posto učešća u ukupnim javnim nabavkama, što je
bilo iznad evropskog prosjeka i za svaku pohvalu, svedu u 2010. godini na samo 38,73 posto i vjerovatno su među najnižima u svijetu", kazala je Bogdanović.

Udruženje "Tender" smatra da je potrebno donijeti kvalitetan Zakon o javnim nabavkama, koji bi u potpunosti obezbijedio transparentnost procesa, a zagovaraju i veće novčane kazne za one koji prekrše zakon.

Ovo Udruženje je nadležnim institucijama već dostavilo svoje amandmane na novi Zakon o javnim nabavkama, kojim bi se obezbijedila veća transparentnost u sprovođenju postupaka i racionalnije trošenje sredstava, sa mogućom godišnjom uštedom od 500 miliona maraka (oko 250 miliona evra).

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE