• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće plate u Istočnom Drvaru

Opština Istočni Drvar nalazi se na prvom mjestu u RS po zaradi stanovnika, sa prosječnom neto platom od 1.022 KM

 Najveće plate u Istočnom Drvaru Izvor: MONDO

Nerazvijena opština Istočni Drvar, koja broji oko 270 stanovnika, u posljednje tri godine po zaradi stanovnika nalazi se na prvom mjestu od 21 opštine sjeverozapadnog i zapadnog dijela Republike Srpske.

Prosječna neto plata u prošloj godini u opštini Istočni Drvar iznosila je 1.022 KM, u 2010. godini 953 KM, a u 2009. godini 952 KM, piše list "Fokus".

Privreda Istočnog Drvara uglavnom je zasnovana na drvnoj industriji, zahvaljujući šumskom bogatstvu kojim ova opština raspolaže. Osim toga, značajna privredna grana je i lovni, te zimsko-rekreacioni turizam.

Ova opština se od 2008. godine nalazi na prvom mjestu po prosječnoj neto plati. Te godine prosječna neto zarada u Istočnom Drvaru iznosila je 945 KM, a u Banjaluci 892 KM.

Načelnik opštine Istočni Drvar, Đuro Josipović, rekao je da je tačan podatak da je Istočni Drvar po zaradi na prvom mjestu, jer je u ovoj opštini zaposleno mnogo diplomiranih radnika, odnosno radnika sa visokom i višom stručnom spremom.

"Ukupno je zaposleno oko 170 ljudi. Primjenom svih koeficijenata zaposlenih, dođe se do određenih pokazatelja, prema kojima se isplaćuju plate. Na primjer, u šumarstvu imamo 11 inženjera, s tendencijom rasta, a mogu reći da ih neke opštine Srpske imaju po šest", kazao je Josipović.

On ističe da je životni standard u ovoj opštini dobar, te da jedino postoji problematika vezana za infrastrukturu, ali da će raditi na rješavanju tih problema.

Druga lokalna zajednica po zaradi stanovnika je Banjaluka, u kojoj je prošle godine prosječna neto plata iznosila 935 KM, 2010. godine 908 KM, a 2009. godine 925 KM, podaci su Područne privredne komore Banjaluka, koja obuhvata 21 opštinu Srpske.

Opština Oštra Luka nalazi se na trećem mjestu po prosječnim neto platama, a 2011. godine prosjek u ovoj opštini iznosio je 817 KM. Godinu prije prosječna plata bila je 758 KM.

Prosječna neto plata stanovnika opštine Kneževo prošle godine iznosila je 798 KM, a 2010. godine 755 KM. Stanovnici opštine Prijedor prošle godine u prosjeku su zarađivali 773 KM, a 2010. godine 732 KM.

Prema podacima Područne privredne komore Banjaluka, prosječna neto plata stanovnika opštine Kozarska Dubica 2011. godine iznosila je 762 KM. U opštinama, Gradiška bila je 743 KM, Novi Grad 730 KM, Krupa na Uni 726 KM, Srbac 719 KM, kao i u Laktašima koji se nalaze na 11. mjestu po prosječnoj neto plati.

Prošle godine najmanja prosječna neto plata u Republici Srpskoj bila je u opštini Kupres i iznosila je 552 KM ili 470 maraka manje nego u opštini Istočni Drvar.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE