• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džakula: Iskorijeniti korupciju u UIO

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula izjavio je da je njegov cilj da se UIO više ne povezuje sa kriminalom i korupcijom.

 Džakula: Iskorijeniti korupciju u UIO Izvor: MONDO

U izjavi za "Večernje novosti" Džakula je rekao da želi da poreski obveznici Upravu shvate kao svoj servis, a ne instituciju koja isključivo nameće obaveze.

"Od mog dolaska na čelo UIO pokrenuto je 190 disciplinskih postupaka. Do danas je disciplinska komisija izrekla mjeru prestanka radnog odnosa za sedam službenika, tri iz Sektora za poreze i četiri iz Sektora za carine", rekao je Džakula.

On je dodao da su u ostalim predmetima, gdje je sproveden disciplinski postupak, izrečene mjere umanjenja plate. Džakula napominje da je krajem prošle godine donio odluku da se formiraju još četiri disciplinske komisije jer jedna nije mogla riješiti sve postupke.

"Zato očekujem da se brzo okončaju svi neriješeni predmeti", ističe Džakula i dodaje da se problem korupcije najviše dovodi u vezu sa sektorima za carine i poreze u kojima je za sedmoro lica disciplinska komisija izrekla mjeru prestanka radnog odnosa.

On je najoštrije osudio posljednji pokušaj dvoje službenika UIO da od poreskih obveznika traže i uzmu mito. Prema njegovim riječima, za te službenike potpisano je rješenje o pokretanju disciplinskih postupaka i izrečene su mjere suspenzije sa radnih mjesta.

"Nemam iluziju da ću u UIO u potpunosti iskorijeniti problem korupcije, ali svakako ću se truditi svim sredstvima da je svedem na najmanju moguću mjeru i da u Upravi rade službenici sa visokim moralnim i stručnim kvalitetima", naglasio je Džakula.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE