• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREF: Dobit u prošloj godini 11,5 miliona KM

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske u prošloj godini poslovao je pozitivno i ostvario dobit od 11,5 miliona KM.

 PREF: Dobit u prošloj godini 11,5 miliona KM Izvor: MONDO

Ovo je rečeno večeras na obilježavanju godišnjice Fonda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su rezultati PREF-a izvanredni, ističući da je veoma važno da najveću korist od ovog fonda imaju penzioneri, ali ne samo sadašnji, već i buduće generacije.

"PREF je kao mlada ustanova već u prvoj godini rada opravdala ono što smo željeli da postignemo", izjavio je Đokić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, treba dobro promisliti da li da ova ostvarena dobit bude dodijeljena Fondu i upotrijebljena za isplatu penzija, ili da se Fond na taj način dalje razvija i osposobljava za kvalitetnije učešće na tržištu hartija od vrijednosti, odnosno da bude sposobniji i konkurentiji na berzi.

"To je procjena koju treba napraviti u narednom periodu, ali u svakom slučaju je važno da taj novac postoji i da se na njega može računati", rekao je Đokić.

On je naglasio da je PREF poboljšao berzansko poslovanje u Republici Srpskoj i na taj način uticao na pokretljivost tržišta kapitala, poboljšao i doprinio likvidnosti tržišta kapitala, te podstakao nove procese u oblasti ekonomije.

"PREF treba podsticati, razvijati i osposobljavati da bude u funkciji podrške razvoja, kao do sada", zaključio je Đokić.

Navodeći da je PREF u prošloj godini ostvario dobit od 11,5 miliona KM, direktor Društva za upravljanje PREF-om Darko Lakić rekao je da je veća dobit to što nakon 10 godina od početka procesa privatizacije postoji efikasan model upravljanja imovinom koja je u postupku privatizacije pripala Fondu PIO Republike Srpske.

"U toku prošle godine, za veoma kratko vrijeme, za nekih par mjeseci, uspjeli smo da uspostavimo efikasan sistem, organizacionu strukturu i niz internih akata i procedura da bismo počeli sa trgovanjem na berzi", naveo je Lakić.

Obilježavanju godišnjici PREF- a prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE