• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH javna potrošnja veća nego u EU

Zbog složenog ustavnog uređenja u četiri nivoa u BiH, njena ukupna potrošnja izražena u procentima bruto domaćeg proizvoda (BDP) veća je nego u većini zemalja u regionu, pa i u većini zemalja članica EU.

 U BiH javna potrošnja veća nego u EU Izvor: MONDO

Rashodi konsolidovane opšte vlade iznosili su 2010. godine 5,87 milijardi evra, od čega iznos za investicione rashode iznosi samo 5,5 odsto, dok ostatak predstavljaju transferni rashodi, pišu "Nezavisne novine".

Potrošnja javnog sektora iznosi skoro 47 odsto BDP-a zemlje, ne računajući projekte i ulaganja koji se finansiraju iz spoljnog duga.

U skladu sa ustavnim nadležnostima koje uglavnom pripadaju entitetima i asimetriji koja proizlazi iz postojanja decentralizovane Federacije BiH (FBiH) naspram centralizovane Republike Srpske (RS).

FBiH je najveći potrošač, jer administracija u FBiH troši skoro dvostruko više od one u Srpskoj, pokazuju podaci EU.

Javni sektor u dva entiteta zajedno troši blizu 90 odsto ukupnog iznosa. Javni sektor u FBiH troši 41,5 odsto BDP-a FBiH, dok potrošnja u RS iznosi 39 odsto njenog BDP-a.

Docent na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac konstatovao je da je administracija preglomazna i preskupa, te da bi u reformi administracije trebalo više pažnje posvetiti njenoj efikasnosti.

On smatra da će uspostavljanje strogih standarda, normi, rokova i procedura natjerati javnog službenika ili da se reformiše ili da odstupi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE