• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i BiH potpisale protokole o lakšem prometu hrane

Dva ministarstva potpisala protokole koji će unaprijediti saradnju između dvije države i pojeftiniti protok roba

 Srbija i BiH potpisale protokole o lakšem prometu hrane Izvor: MONDO

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine potpisali su danas dva protokola, koji će omogućiti lakši promet poljoprivrednih proizvoda između dvije države.

Potpisani su protokoli o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog porekla i o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja.

Te dokumente su u Privrednoj komori Srbije potpisali ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Petrović je poslije potpisivanja protokola kazao novinarima da će oni uspostaviti novi način trgovine između Srbije i BiH i olakšati spoljnotrgovinsku razmjenu.

"Od danas će izmedju Srbije i BiH biti manje nevolja i trošenja vremena kada je riječ o trgovini hranom", kazao je Petrović.

Naglasio da su ugovori o prometu hrane od velike pomoći za mala i srednja preduzeća, jer velika preduzeća, kako je rekao, uvek nadju način da se izbore sa preprekama.

"Ovo je veliki podsticaj privredi jer priznajemo jedni drugima laboratorijske nalaze akreditovanih laboratorija", objasnio je Petrović.

Ranije su, kako je dodao, potpisani protokoli o prometu hrane sa Makedonijom i Crnom Gorom, što doprinosi dovođenju regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini "u punu snagu", jer se otklanjanju necarinske barijere za promet roba u regionu.

Šarović je istakao da će danas potpisani protokoli unaprijediti saradnju između dvije države i pojeftiniti protok roba.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je rekao da je srpska privreda od primene CEFTA sporazuma insistirala na potpisivanju dokumenta koji će olakšati promet hrane u regionu.

"Vidjeli smo da, kada postoji dobra volja, za tri mjeseca može sve da se uradi", naglasio je Bugarin.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE