• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH i Srbija olakšavaju promet poljoprivrednih proizvoda

Srbija i BiH potpisale su danas u Beogradu dva protokola zahvaljujući kojima će biti olakšan i ubrzan međusobni promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

 BiH i Srbija olakšavaju promet poljoprivrednih proizvoda Izvor: MONDO

Ugovore su potpisali srpski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Potpisani su protokoli o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani kao i hrani za životinje biljnog i mješovitog porijekla, kao i o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja.

Ministar Petrović je nakon potpisivanja istakao da je na ovaj način otvoren novi put trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine jer će biti manje formalnosti zahvaljujući obostranom priznavanju laboratorijskih nalaza akreditovanih institucija.

On je kazao da potpisivanje protokola praktično znači "dovođenje CEFTA sporazuma u punu životnu snagu", a da će biti srušene i necarinske barijere.

Petrović je podvukao da će korist od potpisanih protokola imati poljoprivrednici i prehrambena industrija Srbije i BiH, kao i mala i srednja preduzeća koja će imati bolji ambijent za poslovanje.

On je podsjetio da je Srbija ovakve ugovore prethodno potpisala sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Šarović je naglasio da je riječ o vrlo važnom trenutku koji na neki način predstavlja nastavak ranijih dogovora za prevladavanje necarinskih barijera u CEFTA regionu.

On je kazao da će na ovaj način biti unapređena bilateralna saradnja, a promet hrane između dvije zemlje biti jeftiniji.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE