• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za posao u Mekdonaldsu prijavilo se 600 Banjalučana

Banjalučkoj filijali Zavoda za zapošljavanje pristiglo je više od 600 prijava zainteresovanih za posao u "Mekdonaldsu".

 Za posao u Mekdonaldsu prijavilo se 600 Banjalučana Izvor: MONDO

Privi restoran Mekdonalds u Banjaluci trebalo bi da bude otvoren u junu, a zapošljavaće 70 mladih ljudi.

Na konferenciji za novinare u banjalučkom Zavodu rečeno je da oko 300 kandidata prošlo prvi filter, a da je nakon intervjuua 180 ušlo u drugi krug.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je novinarima da Zavod provodi projekat zapošljavanja i zadržavanja mladih koji je omogućio otvaranje šest centara za informisanje, savjetovanje i obuku, takozvane CISO centre, pri svim filijalama Zavoda. "Njihova funkcija je da se pozovu mladi, razgovara sa njima i da im se profesionalna orijentacija mimo njihovog školovanja da bi došli do zapošljavanja", rekao je Čolaković.

On je podsjetio da je osnovna djelatnost Zavoda posredovanje u zapošljavanju, ističući da u rješavanju problematike zapošljavanja moraju zajedno raditi Zavod za zapošljavanje, nadležna ministarstva i lokalna zajednica. "Ubijeđenja sam da osim što radimo sa nezaposlenima moramo raditi i sa biznismenima", rekao je Čolaković i dodao da se moraju primjeniti i iskustva iz inostranstva.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske naglasio je da se na evidenciji Zavoda nalazi više od 150.000 nezaposlenih.

Menadžer i koordinator u projektu zapoljšavanja i zadržavanja mladih u BiH Erol Mujanović istakao je da je oglas za posao koji je objavio "Mekdonalds" bio jedan od najposjećenijih i najzanimljivijih u Srpskoj.

On je dodao da će nakon drugog kruga 20 kandidata ići na obuku u Beograd, te da će oni obučiti preostalih 50 koji budu primljeni. "Ako `Mekdonalds` bude otvoren u junu, obuka mora biti započeta i završena u maju", rekao je Mujanović i podsjetio da je starosna granica kandidata bila 28 godina.

On je rekao da su se mladi koji su prošli usluge CISO centra odlično pokazali na intervjuu za posao i zadovoljili poslodavca, što pokazuje da su ovi centri opravdali svoje osnivanje. "Gotovo 2.000 mladih stiče radno iskustvo i radi u BiH zahvaljujući CISO centrima", rekao je Mujanović i dodao da CISO centar Banjaluka velikom brzinom sustiže ostale centre, te da ima više od 1.000 korisnika.

Rukovodilac banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje Jovan Kalaba rekao je da se na evidenciji ove filijale nalazi 25.000 nezaposlenih od čega više od jedne trećine čine mladi ljudi do 28 godina.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE