• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH proizvodi samo 20 odsto hrane

BiH proizvodi samo do 20 odsto od ukupnih potreba za hranom, izjavio federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović

 BiH proizvodi samo 20 odsto hrane Izvor: MONDO

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović upoznao je generalnog direktora Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Hozea Garsijana de Silvu sa činjenicom da BiH proizvodi samo do 20 odsto od ukupnih potreba za hranom, te zatražio podršku te organizacije u povećanju domaće proizvodnje hrane.

"U BiH smo prepoznali da moramo povećati proizvodnju hrane. Radi toga je Federacija BiH (FBiH) izdvojila 40 odsto više sredstava za poljoprivredu nego prošle godine", istakao je Lijanović.

Lijanović je naglasio važnost podrške u rješavanju izvoza i transporta proizvoda životinjskog porijekla kroz države EU, zbog zatvaranja tržišta Hrvatske, koja iduće godine ulazi u EU, kao i zbog nemogućnosti pristupa trećim tržištima, jer je BiH na okružena Unijom kroz koju nema mogućnost transporta hrane.

On je ukazao i na postojanje usitnjenih parcela u BiH i zatražio pomoć u okrupnjavanju posjeda, kao jednog od faktora za brže povećanje proizvodnje hrane.

De Silva je iskazao zahvalnost na odluci da se u BiH poveća proizvodnja hrane, što je uskladu sa ciljevima FAO-a, te u tom smislu obećao pomoć BiH, saopšteno je iz federalne Vlade.

Lijanović se sa De Silvom sastao nakon jučerašnjeg zaključenja FAO-ve regionalne konferencije za Evropu u Bakuu u Azerbejdžanu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE