• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatske kompanije sele u BiH i Srbiju?

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju naredne godine cijeloj regiji će donijeti promjene u načinu, a možda i mjestu poslovanja pojedinih kompanija, piše sarajevsko „Oslobođenje“.

 Hrvatske kompanije sele u BiH i Srbiju? Izvor: MONDO

Pojedine hrvatske kompanije najavile su da će svoju proizvodnju iz Hrvatske preseliti u BiH ili Srbiju zato što će im novi trgovinski režim povećati troškove izvoza na regionalno tržište.

Međutim, hrvatski privrednici još nisu spremni da se odreknu zajedničke zone slobodne trgovine CEFTA, pa vrše pritisak na svoju vladu da im i nakon ulaska Hrvatske u EU zadrži taj režim.

Tome se, međutim, protive privrednici u BiH, jer će se za njih istovremeno primjenjivati trgovinski režim EU, kao i sanitarne, fitosanitarne i veterinarske mjere koje se primjenjuju na uvoz određenih proizvoda na područje EU iz trećih država, uključujući i BiH.

Najavu hrvatskih kompanija da će seliti proizvodnju mnogi smatraju pregovaračkom taktikom kako bi izvršile pritisak na hrvatsku Vladu da u Briselu osigura prelazno razdoblje kada je riječ o CEFTA, jer tu su veliki interesi hrvatskih firmi, pogotovo iz prehrambene branše.

Čak ako Hrvatska i uspije da izlobira ostanak u CEFTA, to je jednokratna situacija, odnosno samo prelazno razdoblje. Dugoročno, države regije koje uspiju da obezbijede najpovoljniji ambijent za poslovanje privući će i najviše investicija. Kompanijama koje rade za izvoz najvažnije je da su im troškovi proizvodnje i radne snage što niži.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE