• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerikanci se srozali na nivo iz 1992.

Za samo prve tri godine ekonomske krize imovina prosječne porodica u SAD se smanjila za nevjerovatnih 39 odsto, ili pedesetak hiljada dolara.

 Amerikanci se srozali na nivo iz 1992. Izvor: MONDO

Prosječna američka porodica je 2010. godine posjedovala imovinu vrijednu 77.300 dolara, što je najniži nivo od 1992. godine, saznaje se iz izvestaja američke Uprave federalnih rezervi (Fed).

Poređenja radi 2007. godine je prosječno imovinsko stanje porodice u SAD iznosilo 126.000 dolara.

U isto vrijeme opali su i prihodi prosječne američke porodice, sa 49.600 dolara u 2007. godini na 45.800 u 2010, piše "Volstrit džurnal", uz napomenu da je globalna finansijska kriza najviše pogodila srednju klasu, čiji su prihodi za tri godine opali za 12,1 odsto.

Imovina najbogatijih porodica u SAD se smanjila za samo 1,4 odsto, a siromašnih za 7,7 procenata.

Pad prihoda rezultirao je smanjenom kupovinom, ali su potrošački troškovi ostali na dosta visokom nivou, što se može objasniti činjenicom da su Amerikanci nastavili da podstiču visoki nivo troškova zahvaljujući isplaćenim kreditima koji su ranije podignuti.

Udio porodica koje nisu opterećene kreditima je smanjen za 2,1 odsto na 74,9 procenata. Udio domaćinstava koja više od 40 procenata primanja izdvaja na otplatu kredita ostao je na bezmalo prijašnjem nivou.

Fed ističe da je po prvi put u istoriji udio automobilskih kredita manji od udjela pozajmica za školovanje, koji je za tri godine povećan sa 15,2 na 19,2 odsto.

Od 2007. do 2010. godine udio porodica koje ne štede je smanjen sa 56,4 na 52 procenata, što je najniži nivo od 1992. godine.

Autori izvještaja su tokom istraživanja ustanovili da se Amerikanci za štednju sve češće odlučuju zbog nepovjerenja u ekonomiju države, objavljeno je na internet sajtu "Lenta.ru".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE