• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi kreditiraju izgradnju TE "Stanari"

Predstavnici Vlade RS, "Kineske razvojne banke" i kompanije EFT potpisali projekat o kreditiranju izgradnje TE "Stanari", vrijedan 350 miliona evra.

 Kinezi kreditiraju izgradnju TE "Stanari" Izvor: MONDO

U Banjaluci su danas potpisani ugovori između Vlade Republike Srpske, "Kineske razvojne banke" i energetske kompanije "EFT grupa" o kreditiranju projekta izgradnje Termoelektrane (TE) "Stanari", vrijednosti 350 miliona evra.

Projekat, čija je ukupna vrijednost 550 miliona evra, osim izgradnje TE podrazumijeva i ulaganja u povećanje kapaciteta Rudnika "Stanari".

TE "Stanari", sa 300 megavata instalisane snage, godišnje će proizvoditi 2.000 gigavat-časova električne energije u baznom režimu rada.

Izgradnja TE trajaće 45 mjeseci i puštanje u rad planirano je za početak 2016. godine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević, generalni direktor ogranka Sečuan "Kineske razvojne banke" Vang Žong, potpredsjednik "EFT grupe" Zoran Ivković i direktor Rudnika i termoelektrane "Stanari" Ivica Jakovljević potpisali su anekse ugovora o koncesiji za korišćenje i eksploataciju uglja na eksploatacionim poljima Raškovac i Dragalovci, za istraživanje i eksploataciju vode za piće i industrijske vode na ležištu Dragalovci, te ugovor o kreditu za izgradnju i korišćenje TE "Stanari".

Radovi će biti izvođeni po sistemu "ključ u ruke", a oko 90 odsto građevinskih radova biće povjereno domaćim preduzećima, dok će oko 300 kineskih stručnjaka nadgledati gradilište, na kome će biti zaposleno 1.200 ljudi.

Po završetku izgradnje TE će zapošljavati 250 ljudi, dok će broj zaposlenih u rudniku biti povećan na 600 radnika.

Kineski ambasador u BiH Vang Fuguo rekao je da su Ambasada i vlada ove zemlje od početka podržale ovaj projekat, koji je poslije tri godine pregovora realizovan.

On kaže da je ovaj projekat vrlo značajan za saradnju između Kine i BiH, te čestitao svima koji su uložili napore u njegovu realizaciju.

Generalni direktor "Kineske razvojne banke" Vang Žong rekao je da je ova institucija svojim kreditiranjem do sada pokrila više od 90 zemalja i plasirala 200 milijardi dolara kreditnih sredstava, dok je njena ukupna aktiva premašila aktivu Svjetske banke i Azijske razvojne banke, čime je postala najveća kineska investiciona banka.

On je dodao da je Kineska razvojna banka zaključno sa 2011. godinom poslala više od 140 radnih grupa u više od 190 zemalja, dok su Stanari njen prvi projekat u BiH.

"Razgovori su počeli 2009. godine, ali zahvaljajući podršci Republike Srpske i `EFT grupe`, naša banka je zajedno sa kompanijom `Dung Fang elektrik` uspjela da zatvori finansijsku konstrukciju i potpiše sporazum", rekao je Žong.

On očekuje da će realizacija zajedničkog projekta biti nastavljena istim tempom i da će TE uskoro početi sa radom.

Direktor kompanije "EFT grupa" Vuk Hamović rekao je da se nakon današnjeg potpisivanja očekuje da u najskorije vrijeme počnu intenzivni radovi i da centrala bude na mreži krajem 2015. godine.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske što se angažovala u projektu i istakao da je projektovanje i izgradnja TE vrlo komplikovan posao, a zatvaranje finansijske konstrukcije još teže.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Aleksandar Džombić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ugovor o kreditiranju izgradnje termoelektrane Stanari, koji je danas potpisan u Banjaluci, strateški važan za Srpsku, jer u teškoj ekonomskoj situaciji donosi projekat vrijedan 550 miliona evra.

Dodik je rekao novinarima nakon potpisivanja ugovora da će kineski partneri graditi TE Stanari po sistemu "ključ u ruke", a izgradnja bi trebalo da traje 45 mjeseci od dana uplate prvog avansa, što se očekuje krajem avgusta, početkom septembra.

"Zahvalan sam energetskoj kompaniji `EFT` Grup što nije odustala od ovog projekta u ovim izazovnim vremenima i što investira u Srpsku, kao i Kineskoj razvojnoj banci i kineskoj Vladi koji su podržali projekat, na njihovom naporu da poboljšaju kapacitete iz oblasti energetike, ali i investiraju što je dokaz njihovih sposobnosti da mogu da ponude najbolje standarde koje traže Evropa i druge savremene tehnološke zemlje", dodao je Dodik.

On je istakao da su obezbjeđene građevinske i sve ostale potrebne dozvole koje omogućuju da se ovaj projekat nesmetano realizuje.

"Ovaj projekat je važan ne samo za nas, već za cijeli region, jer se pokazuje sposobnost da se investira u teškim uslovima ekonomske situacije koja je zahvatila prije svega zapadnu Evropu", dodao je Dodik i čestitao potpisnicima današnjih ugovora.

Predsjednik Dodik rekao je da je uvjeren da će predviđeni rokovi iz potpisanih ugovora biti ispoštovani, što će biti dokaz napora Srpske, kineskih partnera i kompanije EFT da zajedničkim snagama mogu da izgrade tehnološki izazovan projekat koji će sam po sebi biti projekat budućnosti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da je projekat izgradnje Termoelektrane (TE) "Stanari" značajan projekat za Srpsku, jer predstavlja ulaganje u oblast koja predstavlja njenu komparativnu prednost.

"Mi već ove godine imamo realizaciju dva značajna projekta, osim ovog koji iznosi 550 miliona evra, tu je i projekat Termoelektrane `Ugljevik`", rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE