• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkel, Oland, Rahoj i Monti za mjere rasta

Lideri četiri zemlje su se u Rimu dogovoril da se na samitu EU založe za usvajanje paketa mjera za podsticanje rasta u vrijednosti od 130 milijardi evra

 Merkel, Oland, Rahoj i Monti za mjere rasta Izvor: MONDO

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Fransoa Oland, španski i italijanski premijeri Mariano Rahoj i Mario Monti nisu iznijeli mnogo konkretnih detalja pored dogovora o uvođenju poreza na finansijske transkacije za šta se Njemačka dugo zalagala.

Monti, koji je kao domaćin bio i most između insistiranja Angele Merkel na fiskalnoj disciplini i Olandovog zahtijeva da se potrošnjom podstakne rast, priznao je da do sada preduzeti koraci nisu bili
dovoljni za oživljavanje evropske privrede.

"Smatramo da ako četiri zemlje važne i različite poput naših mogu naći konvergentnu liniju, onda to može pomoći snažnom konsezusu u Savjetu EU", rekao je Monti na konferenciji za novinare poslije sastanka.

On je upozorio na ozbiljne posljedice po 17 članica evrozone i svijet ako ne bude uspio samit lidera EU u Briselu 28. i 29. juna.

Agecnija AP navodi da bi sredstva za mjere rasta mogla biti uzeta iz neiskorišćenih strukturalnih fondova EU, Evropske investicione banke, kao i evropskih projektnih obveznica koje bi bile prodavane za finansisranje prekograničnih infrastrukutrnih projekata.

Predložnim porezom na finanasijske transakcije bankama bi se naplaćivalo 0,1 odsto od vrijednosti prodatih akcija i obveznica ili 0,01 odsto od vrijednosti derivativnih ugovora.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE