• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog Zakona o NBS već pao rejting Srbije

Rejting agencija Standard end Purs snizila je danas rejting Srbije jer "Vlada nije usvojila mjere koji bi podstakle povjerenje u monetarnu politiku".

 Zbog Zakona o NBS već pao rejting Srbije Izvor: MONDO

Rejting dugoročnog i kratkoročnog suverenog duga Srbije u stranoj i domaćoj valuti kod agencije Standar end Purs oboren je za jedan (i po) stepen, sa BB stabilno na BB minus sa negativnim izgledima.

Kako se navodi u saopštenju S&P, snižavanje rejtinga oslikava stanovište da nova srpska vlada nije uspjela brzo da usvoji mjere koje će povratiti fiskalnu stabilnost i podstaći  povjerenje u monetarnu politiku.

To pogoršava već značajne spoljne i unutrašnje pritiske na srpsku ekonomiju, navodi se i dodaje da će izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS) oslabiti nezavisnost centralne banke što može dovesti do politizacije monetarne politke.

Na pad kreditnog rejtinga upozoravali su ekonomski stručnjaci kada se povela priča o smjenjivanju guvernera NBS Dejana Šoškića, i opozicioni poslanici u Skupštini Srbije kada se raspravljalo i izmjenama Zakona o Narodnoj banci Srbije kojim je, prema mišljenju MMF, EU i Svjetske banke, narušena nezavisnot centralne banke.

Da će biti takav razvoj situacije upozoreno je danas i u obrazloženju ostavke članova Savjeta guvernera NBS.

Ministar finansija i privrede Mlažan Dinkić (URS) ima drugačije gledanje na razloge S&P.

"Srbija je doživjela pad kreditnog rejtinga potpuno opravdano, jer je ove godine imala rekordni budžetski deficit i veliko povećanje javnog duga", izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i najavio mjere fiskalne konsolidacije koje će biti spremne u septembru.

Dinkić je optužio prethodnu vladu da snosi veliku odgovornost za rekordni budžetski deficit i veliki rast javnog duga, ali je dodao da on preuzima odgovornost za sve buduće korake koje planira da preduzme da bi se to stanje popravilo.

On je u izjavi novinarima rekao da će već sutra objelodaniti planove za fiskalnu konsolidaciju i najavio da bi već u septembru trebalo da bude spreman potpuni plan za poboljšanje situacije u javnim finansijama.

Ističući da Srbija nije mogla da izbjegne pad kreditnog rejtinga, Dinkić je naveo da je to rezultat krize na tržištu EU, gdje su mnogo razvijenije zemlje takođe doživjele sniženje rejtinga.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE