• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Potrebno pet milijardi evra za infrastrukturu

Prioritet će biti izgradnja Koridora 10 u narednih nekoliko godina za šta je potrebno 1,7 milijardi evra, tvrdi Mlađan Dinkić.

 Dinkić: Potrebno pet milijardi evra za infrastrukturu Izvor: MONDO

Srbiji treba pet milijardi evra investicija u infrastrukturu, a prioritet će biti izgradnja Koridora 10 u narednih nekoliko godina za šta je potrebno 1,7 milijardi evra, izjavio je potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

U okviru Nacionalnog saveta za infrastrukturu napravićemo plan investicija u saobraćajnu infrastrukturu u naredne četiri godina gde će prioritet biti završetak Koridora 10, rekao je Dinkić u intervjuu za "Blic".

"Procenjuje se da završetak tog projekta košta oko milijardu i sedamsto miliona evra. Već se krenulo sa izgradnjom deonice od 11 kilometara od Preševa i ona bi trebalo da bude završena do kraja ove godine. Odmah posle usvajanja plana investicija, kontaktiraću u septembru grčkog kolegu ministra finansija i ekonomije kako bi aktivirali 100 miliona evra iz 'Helenik plana'", kazao je Dinkić.

On je dodao da je već razgovarao sa predstavnicima Svetske banke da se Srbiji odobri odgovarajući kredit za Koridor 10.

"Nakon statusa kandidata, predložićemo i da nam Evropska unija poveća pretpristupne fondove, a da se deo novca alocira na ovaj strateški projekat. Koridor mora da bude završen u 2011. godini i to je prioritet ove vlade", najavio je Dinkić.
Ministar je naglasio da će izgradnja Koridora 10 biti finansirana iz donacija, privatizacionih prihoda, kredita Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih organizacija, a da će ukoliko budu zatrebala sredstva, biti emitovane i obveznice države Srbije na tržištu kapitala.

"Srbiji će biti potrebno oko pet milijardi evra investicija u infrastrukturu", tvrdi on.

Govoreći o pravoj ceni za prodaju Naftne industrije Srbije, Dinkić, koji je predsednik radne grupe Vlade Srbije, je rekao da će posle ratifikacije gasnog aranžmana sa Rusijom u Skupštini Srbije uputiti pisma predsedniku "Gaspromnjefta" i potpredsedniku Ruske Federacije zaduženom za energetiku sa predlogom da se sastanu i pokrenu proces realizacije ugovora.

"Treba preći sa velikih reči na dela. Srpska strana je do sada u razgovorima sa Rusima bila puna velikih reči, a nije bilo konkretnih dela. Nastojaćemo da ispregovaramo ugovor od koga bi veću korist imale i Rusija i Srbija", tvrdi Dinkić.

On je rekao i da ne menja mišljenje da je 400 miliona evra niska cena za prodaju NIS-a, ali je dodao da treba sačekati konačan ishod pregovora.

"Očekujem da će on biti daleko povoljniji i za Srbiju i za Rusiju. Ako budemo efikasni, realizacija energetskog sporazuma može početi do kraja ove godine", naveo je Dinkić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE