• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će sopstvenim snagama graditi Koridor 10

Srbija će sama finansirati i izgradnju auto-puta Beograd - južni Jadran, oba auto-puta na jugu Srbije, obilaznicu oko Beograda...

 Srbija će sopstvenim snagama graditi Koridor 10 Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je Tanjugu da je Nacionalni savet za infrastrukturu jednoglasno odlučio da ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Horgoš - Požega stavi van snage i da Srbija sopstvenim snagama finansira izgradnju saobraćajnog Koridora 10, koji treba da bude završen do 2011. godine.

Dinkić je za nacionalnu novinsku agenciju rekao da će Srbija sama finansirati i izgradnju auto-puta Beograd - južni Jadran, oba auto-puta na jugu Srbije koji su delovi Koridora 10 i obilaznicu oko Beograda i istovremeno deonicu Panevropskog koridora kroz Vojvodinu, koji bi mogla da bude završena pre 2011. godine.

Dinkić, koji je i potpredsednik, u utorak konstituisanog, Nacionalnog saveta za infrastrukturu, naveo je da će se saobraćajna infrastruktura graditi iz klasičnih kreditnih linija, budžeta Republike Srbije, pretpristupnih fondova EU i emitovanjem obveznica na tržištu kapitala. "Grčki ministar ekonomije i finansija Georgios Alogoskoufis mi je već uputio poziv, pošto se mi dugo znamo još iz mog mandata kao ministra finansija, da u septembru dođem u posetu Atini i ključna stvar će biti operacionalizacija 'Helenik plana'", rekao je Dinkić.

Grčki ministar je pre godinu i po dana Dinkiću obećao da će onog časa kad Srbija obezbedi konkretan izvođački projekat za auto-put od Leskovca do Preševa grčka strana istovremeno sa ulaganjem srpske strane aktivirati svojih 100 miliona evra donacije. "Mi ćemo da septembra imati konkretan plan, on već postoji, za dinamiku radova na ovom južnom delu Koridora 10 i očekujemo da grčka vlada pomogne u sufinasiranju", rekao Dinkić.

Ostatak sredstava Dinkić je najavio da će potražiti u budžetu Srbije i napomenuo da je njegova namera da Srbija pokuša već na jesen da obezbedi i jedan povoljan dugoročni kredit od Svetske banke. "Naime, naš nivo ukupnog javnog duga je bio krajem prošle godine 28 posto u odnosu na bruto-domaći proizvod i mi smo izračunali da imamo značajan prostor za porast zaduživanja", objasnio je ministar i podsetio da Svetska banka sada odobrava kredite na 30 godina, a kamatne stope su vrlo niske i prihvatljive.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE