• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada za sporazumni raskid ugovora o koncesiji

Moguća su tri rešenja za koncesiju posle najnovijih predloga koncesionara, koji su neprihvatljivi za Vladu Srbije.

 Vlada za sporazumni raskid ugovora o koncesiji Izvor: MONDO

Vlada Srbije predložila je koncesionaru sporazumni raskid ugovora za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega" a koncesionar "Alpina-Por" je zatražio dodatno vreme za razmatranje tog predloga.

Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je na konferenciji za novinare, posle sednice vlade, da su u ovom momentu moguća tri rešenja za koncesiju posle najnovijih predloga koncesionara, koji su neprihvatljivi za Vladu Srbije.

Kao prvo, moguć je novi dogovor u drugačijem obliku što je manje verovatno, zatim sporazumni raskid ugovora ili da se dve strane uopšte ne dogovore, što bi onda značilo sudski spor koji nikome ne ide u prilog.

Dulić je napomenuo da su predstavnici Vlade juče razgovarali sa predstavnicima koncesionara i predočili im da su njihovi predlozi neprihvatljivi za državu Srbiju i da posle svega usledila njihova molba za dodatnim rokom za donošenje nove odluke.

Vlada Srbije ne odustaje od izgradnje deonice autoputa od Beograda ka južnom Jadranu do crnogorske granice, niti drugih saobraćajnica u sastavu Koridora 10, rekao je Dulić i napomenuo da će sredstva za saobraćajnu infrastrukturu biti obezbeđena od budžeta, stranih kredita, pretpristupnih fondova EU i izdavanjem hartija od vrednosi na domaćem tržištu i pomoći koju je obećala grčka vlada u okviru "Helenik plana". On je naglasio da je strateško opredeljenje Vlade Srbije da u naredne četiri godine izdvoji oko pet milijardi evra za izgradnju saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

Nacionalni savet za infrastrukturu doneo je odluku da nema osnova da stupi na snagu ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega sa konzorcijumom "Alpina-Porr", jer dodatni uslovi koje je taj koncesionar tražio nisu u interesu države Srbije.

Kako je objašnjeno, dodatni uslovi koncesionara bitno menjaju osnovni ugovor, čime se suštinski trošak prenosi sa koncesionara na državu Srbiju, i da ti zahtevi nisu u interesu Srbije i njenih građana, pa nema osnova da taj ugovor stupi na snagu.

Koncesionar "Alpina-Porr" tražio je, između ostalog, dodatne garancije od države Srbije za frekvenciju saobraćaja u vrednosti većoj od 200 miliona evra, produžetak roka za izgradnju autoputa "Horgoš-Požega" za četiri godine, kao i produžetak koncesije sa 25 na 30 godina.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE