• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski privrednici optimisti

Među privrednicima vlada optimizam kada je reč o prognozi privrednih kretanja u narednih šest meseci, pa čak 81 odsto njih očekuje poboljšanje.

 Srpski privrednici optimisti Izvor: MONDO

Među privrednicima vlada optimizam kada je reč o prognozi privrednih kretanja u narednih šest meseci, pa čak 81 odsto njih očekuje poboljšanje uslova privređivanja, bez obzira na očekivani rast inflacije, pokazala je anketa koju je sproveo Institut za tržišna istraživanja IZIT.

Na rast cena u naredna tri meseca računa osam odsto anketiranih, a u narednih šest meseci 23 odsto. Inflacioni pritisci najizraženiji su u oblasti proizvođne sirovina i repromaterijala, gde jedna trećina anketiranih očekuje povećanje cena u narednih tri, a 70 odsto u narednih šest meseci.

U IZIT-u konstatuju da je optimizam privrednika baziran na formiranju nove vlade od koje se očekuju mere koje će pokrenuti dimaniku privrednih aktivnosti u većoj meri nego do sada, što se posebno odnosi na ubrzanje procesa privatizacije društvenih preduzeća i transformacije javnih.

Privrednici su ocenili da bi to, uz veće strane direktne investicije, doprinelo jačanju konkurentnosti srpske privrede. Oni očekuju i veće ulaganje države u infrastrukturu i smanjenje poreskih opterećenja privrede.

U anketiranim preduzećima u narednih šest meseci očekuje se rast fizičkog obima industrijske proizvodnje, pre svega u sektoru robe široke potrošnje.

Anketirani privrednici očekuju povećan broj domaćih i izvoznih porudžbina i u naredna tri i u idućih šest meseci, u svim robnim grupama, a najviše robe široke potrošnje i sredstava rada.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE