• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže tranša MMF-a

BiH bi narednu tranšu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od oko 120 miliona KM mogla dobiti već naredne sedmice.

 Stiže tranša MMF-a Izvor: MONDO

To je rekao rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Ruben Atojan.

Atojan je potvrdio da bi Izvršni odbor ove institucije trebalo da u srijedu, 19. decembra, uzme u razmatranje odobravanje nove tranše za BiH, pri čemu se očekuje pozitivan odgovor, s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi MMF-a.

"Usvajanje tri budžeta za 2013. godinu, entitetskih i institucija BiH, koji su u skladu sa razumijevanjem postignutim u kontekstu nedavne misije MMF-a, otvorilo je mogućnost da Izvršni odbor razmatra prvi pregled 19. decembra", rekao je Atojan za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, uspješan završetak prvog pregleda omogućio bi doznačavanje iznosa od 60,5 miliona evra, i to odmah nakon sastanka Odbora.

On je istakao da usvojeni budžeti u BiH za 2013. godinu imaju za cilj nastavak fiskalne konsolidacije obuzdavanjem tekuće potrošnje.

To bi, dodao je Atojan, uz finansijsku podršku MMF-a i drugih donatora, omogućilo vlastima da povećaju podršku socijalnom i privatnom sektoru, pomognu u podsticanju rasta, a istovremeno da ispune obaveze zemlje po osnovu servisa duga.

"Napredovanje u fiskalnoj konsolidaciji pruža najbolju garanciju da će ekonomija BiH uspješno prebroditi trenutnu tešku situaciju i da će biti u stanju da se brže oporavi kada dođe do napretka globalne ekonomije", poručio je Atojan.

Ovo će biti druga tranša koju će BiH povući u okviru aranžmana koji je dogovoren ljetos. Prva tranša, u istom iznosu kao i druga, povučena je u septembru.

Aranžman podrazumijeva pomoć MMF-a BiH u iznosu od 800 miliona KM u roku od dvije godine. Federacija BiH dobija dvije trećine novca, a Republika Srpska preostalu trećinu. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE