• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južni tok kroz RS "na čekanju" zbog Hrvatske

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da krak gasovoda Južni tok kroz RS čeka rješavanje nesporazuma Hrvatske sa ruskim investitorom

 Južni tok kroz RS "na čekanju" zbog Hrvatske Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Srpska ekonomski stabilna, te da postojeću kvotu ekonomske dinamike u narednoj godini treba po svaku cijenu zadržati, ali i pokušati podići. 

Dodik je rekao da Republika Srpska ima osigurane možda i najveće investicije u regionu, iako će naredna godina biti veoma teška, prvenstveno zbog globalne ekonomske krize. 

"Republika Srpska je u ovoj godini počela, a u sljedećoj će značajno ubrzati velike projekte, prije svega na izgradnji mreže autoputeva. Izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj je već započela, razgovara se o izgradnji dijela puta od Doboja do Save, a u toku su i konsultacije sa firmama koje bi bile zainteresovane da grade put od Banjaluke do Kupresa", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. 

On je naveo da je počela gradnja termoelektrane "Stanari", pri kraju je projekat Termoelektrane "Ugljevik tri", te da su izabrani partneri na projektima za rijeku Bosnu. 

"Očekujemo da će početi izgradnja elektrana na rijeci Bistrici. Počela je i izgradnja sistema `Gornji horizonti`", rekao je Dodik i dodao da postoji mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije, prije svega vjetra i sunca. 

Predsjednik Republike Srpske istakao je da se nastavljaju investicije ruskih partnera u naftnoj industriji. 

"Gasovod `Južni tok` imaće svoj krak u Republici Srpskoj. U narednoj godini intenziviraće se radovi na ovom gasovodu. Treba imati u vidu da taj krak čeka potencijalno rješavanje nesporazuma Hrvatske sa ruskim investitorom", istakao je Dodik. 

On je dodao da se u zdravstvenom sektoru očekuje završetak ranije ugovorenih poslova rekonstrukcije i izgradnje. 

"Zajedno sa Vladom pokušaću da kreiramo novi projekat pristupa poljoprivredi u cjelini. Mislim da ono što smo do sada imali nije dalo efekta", rekao je Dodik i dodao da su suša i nevrijeme poništili efekte podsticaja u poljoprivredi prethodnih godina od više od 500 miliona KM.

On je istakao da će investicioni ciklus uticati na stabilizaciju ukupnih ekonomskih prilika. 

"To, naravno, ne znači da ćemo riješiti sve ekonomske probleme", rekao je Dodik i naveo da će realizacija projekata ubuduće bitno uticati na ekonomiju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE