• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cena nafte iznad 126 dolara za barel

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela iznad 126 dolara za barel posle velikog pada cene u poslednje dve nedelje.

 Cena nafte iznad 126 dolara za barel Izvor: MONDO

Poskupljenje se objašnjava time da slabljenje dolara naftu čini atraktivnijom za investitore.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je danas na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 68 centi, na 126,17 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupela za 86 centi, na 127,30 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

Nafta je u sredu naglo pojeftinila, i to za gotovo četiri dolara, pa je završila trgovanje na samo 124,44 dolara, što je bila najniža vrednost od 4. juna. Trenutno je nafta oko 15 odsto jeftinija od rekordne cene postignute 11. jula, od 147,27 dolara za barel.

Dolar je danas oslabio u odnosu na evro i japanski jen, pošto je objavljeno da je u junu u SAD prodaja postojećih nekretnina pala za 2,6 odsto, što je dvostruko veći pad nego što se očekivalo.

Vrednost evra je danas na berzi u NJujorku porasla na 1,5737 sa 1,5679 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu dolar pao na 107,13 sa 107,29 jena.

Veće poskupljenje nafte je, ipak, sprečila zabrinutost povodom smanjenja tražnje tog energenta.

"Potrošnja nafte u SAD je pala na nivo od pre godinu dana i mislim da ima dokaza da se tržište prilagođava visokim cenama 'tečnog zlata'", izjavio je analitičar australijske banke "Komonvelt" Dejvid Mur.

Amerikanci su u četiri nedelje zaključno sa 18. julom zabeležili 2,4 odsto manju potrošnju goriva nego u istom periodu lani, pokazali su najnoviji podaci iz izveštaja statističke službe američkog ministarstva energetike.

To možda ne zvuči mnogo, ali poznavaoci naftne industrije tvrde da ipak predstavlja značajnu promenu ponašanja najvećeg svetskog potrošača energenata, posebno s obzirom na to da je u toku letnja sezona, kad je potrošnja tradicionalno velika.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE