• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodato 16 firmi sa imovinom u ex-Yu zemljama

Agencija za privatizaciju u petak je na aukciji prodala 16 preduzeća koja imaju imovinu i u zemljama bivše Jugoslavije.

 Prodato 16 firmi sa imovinom u ex-Yu zemljama Izvor: MONDO

Najveću cenu dostiglo je trgovinsko preduzeće Seminarna, koje je za 88 miliona dinara kupila kompanija Fimas koja se bavi opremanjem ugostiteljskih objekata. Početna cena bila je 15,7 miliona dinara.

Trgovinsko preduzeće Mirna trgovina iz Beograda čija je početna cena bila 18,7 miliona dinara prodata je za 70 miliona dinara preduzeću Univerzal.

Kompaniju Beoprevoz iz Beograda kupio je Jovan Mutavdžić, koji se bavi međunarodnim transportom, za 13 miliona dinara, a početna cena bila je 26.000 dinara, dok je preduzeće za trgovinu i turizam Niš Herc iz Niša prodato za 5,5 miliona dinara.

Hidrogradnja komerc iz Beograda prodata za 8,8 miliona dinara preduzeću Tehnometal iz Beograda.

Trgovinsko preduzeće Beoinduplati iz Beograda, čija je početna cena bila 6,4 miliona dinara, prodato je za 15,6 miliona dinara.

Preduzeće za projektovanje i inžinjering Energo bioinžinjering prodato je za 790.000 dinara Božidaru Andriću, a preduzeće za automatizaciju i tehniku merenja ATM BG iz Beograda prodato je za 25 miliona dinara konzorcijumu inžinjera.

Servis specijalnih vozila Beograd kupio je konzorcijum radnika te firme za 25 miliona dinara.

Preduzeće Jugradis za trgovinu i proizvodnju prodato je za 1,5 miliona dinara direktoru te firme Branimiru Veljiću

Kontinentalšped iz Beograda prodat je za 19,7 miliona dinara, a Reko iz Bora za 2,8 miliona dinara.

Od firmi koje su povezane sa imovinom u zemljama bivše Jugosalavije prodate su i Inles komerc iz Ćuprije, Srpski opanak iz Valjeva, Elektrokovin iz Beograda i Ključ komerc iz Beograda.

Kupci tih preduzeća, koja uglavnom imaju nekretnine, odnosno kancalarije i poslovni prostor u Beogradu i unutrašnjosti, nisu bili previše uznemireni činjenicom da kupuju firme koje mogu da budu predmet spora između Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Preduzeće "Seminarna", čiji je osnivač istoimena slovenačka firma, kupio je za 1,1 milion evra Stojadin Ristić, vlasnik firme "Fimas".

Na pitanje, da li zna da slovenačke i hrvatske firme potražuju imovinu koju je kupio i polažu na nju osnivačka prava, on je kratko odgovorio da zna i da očekuje da će sve nesuglasice otkloniti vlada.

Ristić je kupio pet prodavnica "Seminarne" i poslovnu zgradu u Zemunu.

Ni Branimir Veljić, kupac "Jugradisa", nije iskazao zabrinutost, istakavši da ga je donošnje Uredbe 19. juna "zateklo" i da će u slučaju da se Uredba ukine prihvatiti novonastale okolnosti i da se neće žaliti na donetu odluku.

"Hidrogradnju-komerc", čiji je osnivač poznata sarajevska firma, kupila je firma "Tehnometal" iz Beograda. "I oni su sve naše pokupovali tako da mislim da neće biti problema", kratko je prokomentarisao Dragan Goljović koji je za "Tehnometal" izlicitirao 8,1 miliona dinara.

Jovan Mutavčić, od svih je možda najviše rizikovao, jer je sa početnih 26.000 dinara izlicitirao 13 miliona dinara za "Beoprevoz". On smatra da neće biti problema i planira da sam inicira i poveže se sa drugim firmama u bivšim republikama koje pružaju usluge u drumskom saobraćaju, a radile su sa "Beoprevozom".

Najveća cena izlicitirana je za "Mirnu Trgovinu" - 70 miliona dinara, koju je kupila kćerka firma kompanije "Univerzal". Pomenuta firma bavi se trgovinom i ima magacinski prostor na Novom Beogradu i maloprodajni u Kalinićevoj 3.

U Agenciji za privatizaciju evidentirano je oko 150 preduzeća koja su povezana osnivačkim kapitalom sa imovinom u bivšim jugoslovenskim republikama.

Od tog broja, oko 50 preduzeća će se pojaviti na aukciji u avgustu i septembru, četrdesetak firmi je u fazi pripreme javnog poziva, dok se za ostale radi aukcijska dokumentacija.

Ova preduzeća ušla su u proceduru prodaje nakon što je izmenjena Uredba kojom se štiti imovina preduzeća iz bivših republika SFRJ na teritoriji Srbije.

Izmenom Uredbe je omogućeno i da vlasnička prava nad imovinom budu upisana u korist novoformiranih preduzeća koje su osnovali zaposleni u tim firmama, što je otvorilo put ka aukcijskoj prodaji tih preduzeća u narednom periodu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE