• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Set mjera zbog pristupanja Hrvatske EU

Savjet ministara BiH usvojio set mjera s ciljem ubrzanja aktivnosti za prevazilaženje posljedica po BiH nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

 Set mjera zbog pristupanja Hrvatske EU Izvor: MONDO

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, koji je prisustvovao tematskoj sjednici Savjeta ministara, naglasio je da je u proteklom periodu učinjen značajan napredak u ispunjavanju aktivnosti iz Akcionog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da je Sorensen pozvao vlasti BiH da ulože dodatne napore kako bi bile ispunjene preostale obaveze, naročito u sektorima poljoprivrede, granične i inspekcijske kontrole. 

„Mi smo tu da vam pomognemo, ali vlasti u BiH moraju završiti posao i omogućiti da ova zemlja usvajanjem EU standarda potpuno spremna dočeka 1. juli, kada će Hrvatska ući u EU“, rekao je Sorensen.

Savjet ministara BiH usvojio je informaciju Ministarstva inostranih poslova sa predloženim zaključcima o proceduri prihvaćanja zajedničke izjave o tumačenju i primjeni člana 11 Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritoriju Hrvatske u i iz Luke Ploče i kroz teritoriju BiH u Neumu, potpisanog 22. novembra 1998. godine.

Zadužen je ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija, koji će u ime BiH učestvovati na drugom trilateralnom sastanku EU–BiH–Hrvatska, da učesnike sastanka upozna o stavovima Savjeta ministara u vezi sa ovom problematikom.

Zaključeno je da BiH, u svim budućim pregovorima koji se odnose na pitanja uvoza i izvoza robe posredstvom Luke Ploče, svojim zahtjevom za potpunom derogacijom pravne tekovine EU ne ugrozi dostignuti status koji ima na putu ka EU, navodi se u saopštenju. 

Ministri su na današnjoj sjednici, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojili sumarnu informaciju o realizaciji Akcionog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU i izvještaj za četvrti kvartal 2012. godine o realizaciji ovog akcionog plana, usvojenog početkom marta prošle godine.

Savjet ministara BiH usvojio je mišljenje s trilateralnog sastanka predstavnika BiH, Hrvatske i EU o upravljanju granicom, održanog u Briselu 19. decembra prošle godine, a koje se odnosi na odluke o derogaciji pravne tekovine EU u odnosu na Luku Ploče, s analizom posljedica koje će prihvatanje ponuđene derogacije imati za trgovinski režim. 

Na današnjoj sjednici usvojen je kratki pregled realizacije Mape puta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, koji je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa s ciljem redovnog izvještavanja Savjeta ministara o napretku u ovoj oblasti. 

Riječ je o petom izvještaju koji sadrži pregled realizacije 13 aktivnosti koje provode nadležne institucije u BiH. 

U ovom dokumentu se, između ostalog, navodi da je potrebno ubrzati realizaciju aktivnosti koje se odnose na uspostavljanje transparentnog sistema upravljanja podacima o proizvodnji i potrošnji hrane i jačanje institucija za podršku proizvođačima u vezi s provođenjem Zakona o hrani. 

Među realizovanim obavezama je usvajanje „higijenskog paketa“, dok je devet aktivnosti u fazi realizacije. 

Savjet ministara je na prijedlog Kancelarije za veterinarstvo BiH, usvojio informaciju o realizaciji aktivnosti prema preporuci misije Evropske kancelarije za hranu i veterinarstvo koje će biti provedene kako bi sistem službenih kontrola u lancu hrane i stočne hrane u BiH bio prepoznat kao vjerodostojan i usklađen sa zahtjevima legislative EU.

Na prijedlog Državne komisije za integrisano upravljanje granicom, usvojen je Akcioni plan aktivnosti nadležnih institucija BiH koje treba da budu realizovane do dana pristupanja Hrvatske EU. 

Na današnjoj sjednici usvojena je i informacija Državne komisije za integrisano upravljanje granicom o pograničnoj problematici i prihvaćen prijedlog predstavnika Hrvatske o privremenom rješenju izdavanja pograničnih propusnica.

Na taj način stanovnicima koji žive u pograničnom području bio bi omogućen prelazak preko graničnih prelaza za pogranični promet i nakon 1. jula, a to prelazno rješenje biće uređeno novim sporazumom o pograničnom prometu i saradnji. 

Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo bezbjednosti da na bilateralnoj osnovi nastavi razgovore sa hrvatskom stranom u vezi sa daljom primjenom Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o viznim olakšicama u dijelu koji se odnosi na priznavanje ličnih karte BiH kao dokumenta s kojima će se moći prelaziti granica između dvije zemlje nakon ulaska Hrvatske u EU. 

Usvojena je i informacija u vezi sa realizacijom kampanje informisanja javnosti o implikacijama ulaska Hrvatske u EU na BiH i zadužene nadležne institucije da putem već delegiranih predstavnika, a u skladu s definisanim prioritetnim oblastima uticaja ulaska Hrvatske u EU unaprijede nivo aktivnosti radi sveobuhvatnijeg informisanja javnosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE