• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela privatizacija "Jata"

Agencija za privatizaciju objavila je prospekt za privatizaciju akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Jat ervejz

 Počela privatizacija "Jata" Izvor: MONDO

Agencija za privatizaciju objavila je prospekt za privatizaciju akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Jat ervejz i pozvala investitore da pisma o zainteresovanosti pošalju u roku od dva dana od oglašavanja prospekta.

Prethodno je odlukom vlade "Jat" iz javnog preduzeća pretvoren u zatvoreno akcionarsko društvo, a jedini akcionar je država Srbija.

Ukupni upisani osnovni kapital društva je 185,7 miliona evra, podeljen na 14.664.350 akcija, čija je pojedinačna nominalna vrednost 1.000 dinara.

Kako je navedeno u prospektu, "Jat" je na kraju prošle godine imao imovinu vrednu 162,6 miliona evra i dugove od 247,4 miliona evra.

U najznačajniju opremu "Jata" spada devet "boinga" 737-300 i tri aviona tipa ATR-72, 31 avion u Pilotskoj akademiji i 24 aviona u Privrednoj avijaciji.

Pet najznačajnijih objekata u vlasništvu "Jata" su Poslovni centar u Bulevaru umetnosti na Novom Beogradu, Saobraćajno tehnički centar, Zgrada školskog centra, Zgrada letačke operative i Poslovni prostor u Ulici kralja Milana u Beogradu.

U vlasništvu "Jata" je zemljište površine 3.815.313 metara kvadratnih, odnosno građevinsko zemljište površine 3.490.105 kvadratnih metara i poljoprivredno zemljište od 325.208 kvadratnih metara.

Poslovni prihodi "Jata" na kraju prošle godine bili su 165,2 miliona evra, a rashodi 174,4 miliona.

Broj zaposlenih u "Jatu" je 1.838, od čega 486 sa visokom stručnom spremom.

Kako je navedeno, sve podatke u prospektu Agencija za privatizaciju je dostavilo preduzeće i nisu bili predmet nezavisne revizije.

Namere države su da privatizacijom "Jat" postane konkurentni igrač na lokalnom i međunarodnom tržištu aviotransporta i privuče strateške investitore koji će sprovesti neophodne investicije i razvojne programe i primeniti nove tehnologije.

Kompanija Jat ervejz leti na više od 40 destinacija u Evropi, Severnoj Africi i Bliskom Istoku, a tržišni udeo na beogradskom aerodromu, drugom po veličini aerodromu u zapadnom Balkanu, je 62,4 odsto.

Odlukom vlade, do izbora novog direktora "Jata" na funkciji vršioca dužnosti biće dosadašnji generalni direktor Saša Vlaisavljević, a do izbora novog predsednika i članova Upravnog odbora na funkciji će ostati dosadašnji.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE