• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić, Mrkonjić i Dačić na Koridoru 10

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar Milutin Mrkonjić i zamenik premijera Ivica Dačić obišli radove na Koridoru 10 kod Preševa.

 Tadić, Mrkonjić i Dačić na Koridoru 10 Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija dovršavanjem drumskog Koridora 10, koji se proteže od Mađarske do granice s Makedonijom i Bugarskom, postati centralna infrastrukturna tačka Jugoistočne Evrope.

Tadić je naglasio da će Srbija, kada dovrši izgradnju važnih puteva i infrastrukture, biti "zemlja koja treba Evropi mnogo više nego danas".

"Treba da se borimo za to da Srbija bude najatraktivnija lokacija za investitire u Jugoistočnoj Evropi, i najatraktivnija politička lokacija - da bude deo rešenja problema, a ne problem sama po sebi", istakao je Tadić tokom obilaska radova na deonicama autoputa od Grdeličke klisure ka granici s Makedonijom.
Dovršetak Koridora 10, prema Tadićevim rečima, mora biti jedan od prioritetnih zadataka Vlade Srbije, budući da u ovom trenutku Rumunija i Bugarska intenzivno rade na završetku Koridora 4, koji se proteže od Budimpešte do Soluna.

Predsednik Tadić je, međutim, kazao da insistiranje na brzom dovršetku Koridora 10 ne znači da će Srbija odustati od gradnje putne infrastrukture u drugim delovima zemlje.

"Izgradnjom Koridora 10 ne zaboravljamo izgradnju autoputa do Čačka i Požege i dalje u te krajeve zapadne Srbije. Ne orijentišemo se u razvoju Srbije samo prema južnim krajevima, već hoćemo da ravnomerno razvijamo sve krajeve Srbije. Građani centralne Srbije moraju da znaju da mi i te kako planiramo da završavamo autoput prema tom delu naše zemlje", poručio je Tadić.

Predsednik Tadić je objasnio da bez dovršetka Koridora 10 i izgradnje putne infrastrukture u drugim delovima zemlje Srbija ne može iskoristiti svoje razvojne potencijale i u dovoljnoj meri zainteresovati strane investitore.

Angažovanje domaćih putarskih kompanija na izgradnji autoputeva kroz Srbiju će, prema njegovim rečima, takođe podići kvalitet tih firmi i ponovo ih učiniti konkurentnim na svetskom tržištu.

"Hoćemo da građevinsku operativu podignemo iznova, hoćemo da joj damo šansu da učestvuje na tenderima i da dobije nove reference sa kojima bi nastupala na stranim tržištima", istakao je Tadić.

Radove na izgradnji autoputa su, zajedno s predsednikom Tadićem, obišli i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i zamenik predsednika Vlade Ivica Dačić.

Mrkonjić je tom prilikom rekao da bi sve tri neizgrađene deonice autoputa na Koridoru 10 morale biti završene u roku od dve godine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE