• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook ne plaća porez, poreznici daju njemu

Facebook neće platiti porez za 2012. godinu, iako ima 1,1 milijardu dolara samo od operacija u SAD, kažu izvještaji koje prenosi Dejli mejl.

 Facebook ne plaća porez, poreznici daju njemu Izvor: MONDO

Ne samo da kompanija koja stoji iza vodeće društvene mreže neće platiti porez već će Mark Cukerbergova firma dobiti ogrkoman povraćaj novca od poreske službe - oko 429 miliona dolara, tvrde iz udruženja Građani za poresku pravdu (Citizens for Tax Justice - CTJ).

Ovaj povraćaj dolazi od poreskih odbitaka na dionice izvršnih direktora Facebooka i nagrada u akcijama kompanije.

Facebook je inače objavio prvi godišnji izvještaj kao javna kompanija (koja se kotira na berzi) 30. januara.

Udruženje CTJ kaže da da Facebook nije dao "ni dinara" u federali i budžet seveznih država, uprkos činjenici da odlično prihoduje.

Kako je objavio magazin "Biznisvik" (Businessweek), u Facebooku kažu da imaju federalne poreske obaveze vrijedne 559 miliona dolara. Međutim, njihov poreski odbitak na osnovu tzv stok opcija (isplata direktora u akcijama umjesto u novcu), smanjuje poresku obavezu za 1,03 milijarde dolara ovde godine, uključujući i raniji odbitak od 451 milion dolara.

Ni to nije kraj u poreskom snalaženju Facebooka. Prema tvrdnjama CTJ, kompanija ima dalje olakšice kao kompanija koja je prošle godine izašla na berzu kroz inicijalnu javnu ponudu (initial public offering - IPO).

Zbog toga se u Facebooku nadaju da će na osnovu toga smanjiti buduće poreske obaveze za još 2,17 milijardi dolara u narednim godinama.

Portparol Facebooka Ešli Zendi odbila je da razgovara sa Biznisvikom oko poreskih olakšica i samo je uputila novinare na transkript razgovora direktora sa finanijskim analitičarima.

U tom razgovoru glavni finansijski direktor Dejvid Ebersman pomenuo je da je Facebook nagomilao poreske olakšice prije nego što je fiskalnu godinu završio sa 10 milijardi dolara u novcu i investicijama.

Ebersman tvrdi da je to kompaniji dalo veliku fleksibilnost i zaštitu od rizika, pogotovo što je Facebook uspio da se preorijentiše sa socijalne mreže vezane za internet na "kompaniju mobilnih komunikacija".

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinsktock/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE