• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom: Energetski sporazum ne može da se menja

Dmitrij Mališev iz Gaspromnjefta izjavio je da se ne može menjati Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije.

 Gasprom: Energetski sporazum ne može da se menja Izvor: MONDO

Savetnik predsednika Upravnog odbora ruske kompanije Gaspromnjeft Dmitrij Mališev izjavio je da se ne može menjati Sporazum o energetskoj saradnji Srbije i Rusije.

Mališev je u interviju za beogreadski dnevnik Biznis kazao da je nemoguće menjati međunarodni ugovor poput energetskog sporazuma, dodajući da će srpska i ruska strana u predstojećim pregovorima samo usaglašavati detalje nacrta kupoprodajnog ugovora za Naftnu industriju Srbije (NIS).

Prema njegovim rečima, protokol za kupovinu srpske naftne kompanije je deo energetskog međudržavnog sporazuma, pa je zato obavezujući i nepromenjiv.

Mališev je naglasio da očekuje da će srpski parlament vrlo brzo ratifikovati sporazum, jer, kako je dodao, Srbija svakim danom odlaganja ratifikacije gubi ne samo novac, već i vreme, jer NIS mora da se modernizuje do 2010. godine, kada izlazi na evropsko trziste.

On je podsetio da je ugovorena cena od 400 miliona evra za kupovinu 51 odsto akcija NIS-a i ulaganje od minimum 500 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju srpske naftne kompanije fer cena.

"Ta cena je određena na osnovu procena koje su napravili finansijski stručnjaci obe strane, kao i oni nezavisni. Mi nismo samo kupili 51 odsto akcija NIS-a, mi smo preuzeli na sebe i sve rizike kompanije i garantovali smo ulaganja od najmanje 500 miliona evra u potpunu rekonstrukciju", naglasio je Mališev.

Energetskim sporuzumom Srbije i Rusije, koji je potpisan 25. januara, predviđena je izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 milione evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE