• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH u bankama drže 7,8 milijardi KM!

Štedne knjižice građana BiH u januaru ove godine bile su "teške" čak 7,8 milijardi KM!

 Građani BiH u bankama drže 7,8 milijardi KM! Izvor: MONDO

Ukupni depoziti u BiH na kraju januara bili su 13,3 milijarde maraka i veći su 376,1 milion maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Kao i u predhodnom periodu, u bankama najviše štede građani čiji depoziti iznose više od polovine od ukupne štednje. Njihove štedne knjižice teške su čak oko 7,8 milijardi maraka, piše "Euro Blic".

Istovremeno, depoziti svih vlada manji su iz mjeseca u mjesec i na kraju januara iznosili su oko 1,3 milijarde maraka. Na kraju prvog mjeseca 2012. godine imali su oročenih oko 1,4 milijarde maraka.

Istovremeno, ukupno kreditno zaduženje u BiH iznosi 15,9 milijardi maraka što je više za čak 508,7 miliona maraka nego u prvom mjesecu prethodne godine.

Najveći doprinos rastu dali su krediti plasirani sektoru nefinansijskih preduzeća za 51,6 odsto, ali najveće učešće u ukupnim kreditima ima stanovništvo. Oni su kod komercijalnih banaka zaduženi sa oko 6,7 milijardi maraka.

"Od kraja 2008. do kraja prošle godine zabilježen je stabilan i kontinuiran porast ukupnih depozita stanovništva u iznosu od 2,45 milijardi KM ili 48 odsto. Ovi podaci navode na zaključak da je vraćeno i održano povjerenje stanovništva u bankarski sektor BiH", naglašavaju u Centralnoj banci BiH.

(MONDO) 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE