• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar na vrednosti iz 2004. godine

Dinar je u ponedeljak ojačao za 0,2 odsto. Zvanični srednji kurs je 76,7065 dinara za evro što je najveća vrednost u poslednje četiri godine.

 Dinar na vrednosti iz 2004. godine Izvor: MONDO

Evro je u petak, 1. avgusta, koštao 76,8574 dinara što je bila njegova najveća vrednost od 29. oktobra 2007. godine kada se evro prema zvaničnom kursu menjao za 76,81 dinar.

Danas je uz jačanje od 0,2 odsto, odnosno za 15 para u odnosu na evro, dostigao najveću vrednost od 2004. godine, izjavio je ekonomista Goran Nikolić.

On je dodao da je na jačanje dinara najviše uticala politička stabilizacija i povećanje direktnih stranih investicija koje su u junu iznosile preko pola milijarde dolara, a u 2008. godini bi mogle dostići šest milijardi dolara.

"Realno jačanje dinara prema evru u prvih sedam meseci 2008. iznosilo je 6,8 odsto, a do kraja godine iznosiće, verovatno, više od 10 odsto", rekao je Nikolić i dodao da će dinar verovatno nastaviti da jača.

Kako je naveo, trenutni kurs pogoduje uvoznicima i onima koji primaju plate i penzije u dinarima, kao i onima koji imaju indeksirane kredite, dok blago destimulativno utiče na izvoz, koji i pored toga beleži snažan polugodišnji rast od oko 30 odsto.

"Za Srbiju je indikativno da su praktično sve evropske tranzicione zemlje od druge polovine 1990-ih imale aprecijaciju svojih valuta, rast ekonomske aktivnosti i izvoza", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, vrlo je verovatno će Narodna banka Srbije, uz prećutnu podršku Vlade, sprečavati preterano jačanje dinara.

Evro je prema srednjem kursu 30. juna prvi put u ovoj godini pao ispod
79 dinara i vredeo je 78,98 dinara.

Najvišu vrednost od početka godine evro je imao 12. maja, dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji - 83,87 dinara.

U 2004. godini evro je krajem oktobra vredeo 76,25 dinara, a zatim je njegova vrednost stalno rasla u odnosu na dinar.

Kursna lista se formira na međubankarskom deviznom tržištu svakog radnog dana, a važi od narednog radnog dana u osam časova ujutru.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE