• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stotine miliona evra pod znakom pitanja

Stotine miliona evra pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini su "pod velikim znakom pitanja ako BiH zaustavi svoj evropski put".

 Stotine miliona evra pod znakom pitanja Izvor: MONDO

Ovo je za "Dnevni avaz" izjavio visoki neimenovani zvaničnik EU.

List navodi da je EU najveći pojedinačni donator BiH sa više od tri milijarde dolara pomoći u posljednjih 20 godina, a u narednih šest godina je planirano da EU donira BiH još nekoliko stotina miliona evra pomoći.

Neimenovani sagovornik iz EU je za sarajevski dnevnik izrazio zabrinutost EU i njenih članica zbog konstantnog zaostajanja BiH na evropskom putu.

"Izdvojili smo više od tri milijarde evra i to je samo dio pomoći koju je BiH dobila od Evrope. Drugi dio novca dolazio je i trebalo bi i dalje da dolazi kroz fondove. Tako smo preko IPA fondova u posljednjih šest godina dali 660 miliona evra, a plan nam je da se u narednih šest godina u BiH slije još skoro do milijardu evra", rekao je zvaničnik.

Dodao je da "ako se nastavi s odbijanjem reformi, sve će to nestati, kao i novac iz novih pretpristupnih, IPA 2 fondova".

Prema njegovim riječima, "prije nego što se odredi tačan iznos novca, BiH mora da osigura mehanizme kvalitetnog sproveđenja projekata koje bi EU finansirala".

"Toga trenutno nema, a ne vidimo aktivnosti na svim nivoima vlasti da se oni uspostave. Time dovodite u pitanje stotine miliona evra pomoći. Izgleda da ćete se vi radije zaduživati nego uzimati od nas novac. To je nepojmljivo", prenosi "Dnevni avaz" kazivanje visokog zvaničnika EU koji u čitavom tekstu nije imenovan.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE