• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta poskupela nakon višenedeljnog pojeftinjenja

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi porasla na 119,79 dolara za barel.

 Nafta poskupela nakon višenedeljnog pojeftinjenja Izvor: MONDO

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela na gotovo 120 dolara za barel, čime je prekint četveronedeljni trend pad cene te vitalne energetske sirovine, usled zabrinutosti da bi tenzija oko iranskog nuklearnog programa mogla da se okonča ratnim sukobom.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi porasla 1,21dolar, na 119,79 dolara za barel, nakon što je sinoć pala na samo 118,58 dolara, dok evropska "brent" nafta, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, istovremeno poskupela 1,54 dolara, na 118,54 dolara po barelu, prenele su svetske agencije.

"Tržište je u poslednje vreme ignorisalo faktore koji utiču na snabdevanje, ali sada izgleda da će svetske sile Iranu uvesti nove sankcije", izjavio je analitičar singapurske konsultantske firme "Pervin end Gerc", Viktor Šam.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka su se, naime, juče dogovorili da uvedu nove sankcije Iranu, što će se verovatno realizovati tek za nekoliko meseci.

Zvanični Teheran je odbio da ukine program obogaćivanja uranijuma, a moguće je i da čeka istek mandata Buševe administracije u nadi da će od novog američkog predsednika sledeće godine dobiti bolju ponudu, saopštio je Stejt dipartment.

Pre današnjeg poskupljenja, cena nafte je pala oko 20 odsto u odnosu na rekord od 147,27 dolara za barel od 11. jula.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike (EIA) je sinoć objavila izveštaj o zalihama energenata u SAD u sedmici do 1. avgusta, koji je pokazao rast zaliha sirove nafte za 1,7 miliona barela i rast rezervi lož ulja i dizela od 2,8 miliona barela, dok su analitičari su očekivali uvećanje tih stokova od 1,2 odnosno 2,3 miliona barela.

Iznenadili su podaci EIA o padu zaliha benzina, za 4,4 miliona barela, jer su analitičari prognozirali trostruko manji pad.

Analitičari objašnjavaju da je veliki pad zaliha benzina usledio zbog toga što su u poslednjem mesecu letnje sezone u SAD distributeri uzeli veće količine goriva od rafinerija, a ne zato što su američki vozači iznenada počeli da voze svoja vozila isto kao kad je benzin bio jeftin.

To potvrđue podatak EIA da je tražnja benzina u mesec dana, zaključno sa 1. avgustom, iznosila oko 9,4 miliona barela na dan, što je 2,3 odsto manje u odnosu na isti period lani.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE