• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF odobrio 78 miliona KM za BiH

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je drugu tranšu stendbaj-aranžmana za BiH u iznosu od 78 miliona KM.

 MMF odobrio 78 miliona KM za BiH Izvor: MONDO

Kako je objavljeno danas na sajtu MMF-a, ovaj novac biće raspoređen u omjeru - dvije trećine Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

Novac iz stendbaj - aranžmana za BiH može već danas biti na računu, jer je operativan odmah nakon odluke Izvršnog odbora direktora MMF-a, rečeno je Srni iz kabineta ministra finansija i trezora Nikole Špirića.

Iz kabineta kažu da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo je svoj dio posla u vezi sa isplatom treće tranše aranžmana sa MMF-om.

"Tehnički dio je završen i upućena je takozvana promisori nota.Sve je dostavljeno Centralnoj banci BiH na čiji račun će novac biti uplaćen", rečeno je iz kabinetu ministra finansija.

Zamjenik direktora MMF-a Namat Šafik rekla je da BiH nastavlja napredak u okviru ovog programa o čemu svjedoči posvećenost vlasti u vrlo izazovnom domaćem i spoljnom okruženju.

"Fiskalna konsolidacija ostaje u okviru zacrtanih planova", rekla je Šafikova.

On je istakla da su u finansijskom sektoru rizici ublaženi i da ovaj program nastavlja da obezbjeđuje stabilnost vlastima u oblasti ekonomske politike.

U okviru potrošnje planirane budžetima za 2013. godinu, navodi Šafikova, biće od izuzetne važnosti da se obezbijedi održiva fiskalna konsolidacija, što neće ostaviti prostora za fiskalne stimulacije.

Prema njenim riječima, značajno je ublažena stopa fiskalnog prilagođavanja što će garantovati rast prihoda.

Ona ističe da će ostvarivanje srednjoročnih fiskalnih ciljeva o finansijskoj održivosti zahtijevati kretanja u skladu sa strukturalnim reformama kako bi se obezbijedile uštede.

"Pozdravljamo reformu programa pomoći u vezi sa poslijeratnom obnovom, koji su početkom 2012. godine provedeni u Republici Srpskoj, a sada i u Federaciji BiH, kao i ostale korake u ovom pravcu", navela je Šafikova.

Ona je dodala da ostale ključne oblasti za reformu uključuju smanjivanje administracije i troškova zdravstvene zaštite.

"Potrebno je uspostaviti odgovarajući okvir za rješenje problema nenaplativih kredita koji bi trebalo da obezbijedi jačanje bankarskog sektora", kaže Šafikova.

Da bi BiH ostvarila potencijalni rast, navodi Šafikova, potrebno je nastaviti sa strukturalnim reformamaradi obezbjeđenja konkurentnost i radna mjesta.

"Unaprijeđenje poslovnog ambijenta i fleksibilnost tržišta rada su ključ da se ojača privatni sektor i BiH napravi atraktivnim mjestom za investicije", istakla je Šafikova. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE