• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva:Lagumdžija otvorio privredni forum BiH

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u okviru dvodnevne posjete Ruskoj Federaciji otvorio Privredni forum BiH – Ruska Federacija

 Moskva:Lagumdžija otvorio privredni forum BiH Izvor: MONDO

Na forumu učestvuje 27 kompanija iz Bosne i Hercegovine, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore Ruske Federacije, kao i predstavnici više od 100 ruskih kompanija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U obraćanju na otvorenju foruma, Lagumdžija je istakao da je Rusija svjetski relevantno tržište bogato prirodnim resursima, interesantno i bosanskohercegovačkim kompanijama. On je dodao da kompanije iz BiH nisu nepoznate na ruskom tržištu, te da izvozno orijentisane bosanskohercegovačke firme i ruski investitori trebaju nastaviti saradnju.

Lagumdžija je rekao da je najbolja ekonomska saradnja do sada ostvarena na poljima energetike, građevinarstva, farmaceutske industrije, proizvodnje i prerade hrane, te turizma. On je naglasio da će Ministarstvo nastaviti podržavati saradnju ruskih i bh. kompanija.

Lagumdžija je održao i predavanje na Diplomatskoj akademiji MVP Ruske Federacije na temu "Nova regionalna paradigma na Balkanu – Uloga ključnih aktera".

Šef bh. diplomatije danas se u Moskvi u odvojenim susretima sastao sa šefom Federalne agencije za tehničko reguliranje i metrologiju Ruske Federacije (Rosstandardt) i kopredsjedavajućim Međudržavne komisije za praćenje trgovinsko ekonomske saradnje BiH i Ruske Federacije Grigoryem Elkinom, te čelnicima vodećih ruskih firmi kao što su Zarubežnjeft, Sberbank i druge, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Anadolija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE