• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreditna kriza koštala Britaniju 600 milijardi funti

Velika Britanija je, zbog globalne kreditne krize, pretrpela gubitke u vrednosti od 600 milijardi funti sterlinga (oko 760 milijardi evra).

 Kreditna kriza koštala Britaniju 600 milijardi funti Izvor: MONDO

Ovo su podaci poznate kompanija za finansijske usluge "PrajsVoterhausKupers" (PWC).

Podaci te kompanije ukazuju da su britanske firme koje posluju na domaćem stambenom tržištu, zbog globalne kreditne krize izazvane krahom američkog hipotekarnog tržišta, imale gubitke od 400 milijardi funti.

Banke, osigurajvajuće kompanije i druge finansijske organizacije u Britaniji su, takođe, platile veliki ceh zbog kreditne krize, jer su, tokom proteklih 12 meseci, zabeležile poslovne gubitke u vrednosti oko 200 milijardi funti.

Eksperti PWC procenjuju da će, zbog krizne situacije u ostrvskoj privredi, potrošačka tražnja u Britaniji opasti za 12 do 16 milijardi funti, uz smanjenje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za jedan odsto, u toku naredne godine.

Britanija će se, osim toga, u narednom periodu suočiti sa porastom nezaposlenosti i smanjenjem stope ekonomskog rasta, prognoziraju eksperti PWC.

Rast potrošnje domaćinstava bi dogodine u Velikoj Britaniji mogo da se uspori na svega pola procenta, izjavio je Džon Hausvort, šef makroekonomskog tima PWC.

Početkom avgusta Banka Engleske (BoE), koja u Britaniji obavlja ulogu centralne banke, je takođe izrazila zabrinutost zbog stanja zdravlja domaće privrede.

Analitičari u Londonu očekuju da BoE snizi procenu rasta britanske privrede u ovoj i narednoj godini, na najniži nivo u proteklih deset godina.

Koliko je situacija u britanaskoj privredi ozbiljna ukazuje i pismo koje je članovima Konfederacije britanske industrije (CBI) uputio njen predsednik Ričard Lambert.

On je u tom pismu istakao da je CBI do sad uvek bila "dosledno optimistična", kad je reč o stanju zdravlja domaće privrede, iako je situacija, ustvari, bila mnogo lošija nego što se mislilo.

"Nema sumnje da se rasploženje (u ekonomiji) pogoršalo tokom poslednja dva do tri meseca", priznao je Lambart, uz opasku da britansku ekonomiju, tokom 2009. i 2010. očekuje anemičan rast.

Poslednja anketa, obavljena sa viđenijim predstavnicima britanskog biznisa, pokazuje da više od tri četvrtine poslodavaca namerava da u naredna tri meseca napravi plan za smanjenje poslovne aktivnosti.

Britanska inflacija je, inače, sada veća od pet odsto, računato prema godišnjoj osnovi, i to bitno umanje izglede da BoE uskoro snizi petoprocentnu baznu kamatu, u cilju podsticanje eknomske aktivnosti, ocenjuju analitičari čije mišljenje je prenela agencija Blumberg.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE