• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećane otpremnine za radnike Zastave

Ministarstvo ekonomije u sredu je povećalo otpremninu koju će ponuditi radnicima Zastave kojima je ostalo manje od pet godina do penzije.

 Povećane otpremnine za radnike Zastave Izvor: MONDO

Ministarstvo ekonomije u sredu je povećalo otpremninu koju će ponuditi radnicima Zastave kojima je ostalo manje od pet godina do penzije

Savetnik potpredsednika vlade i ministra ekonomije Nikola Papak kazao je da očekuje da će sporazum o socijalnom programu radnika Zastave biti potpisan sutra ili preksutra.

Ministarstvo je radnicima koji imaju manje od pet godina do penzije i dobrovoljno napuste Zastavu ponudilo 3.250 evra jednokratne otpremnine i mesečnu naknadu od 60 odsto prosečne plate u privredi, odnosno 26.000 dinara (325 evra).

Prvobitno je najavljeno da će radnicima uz mesečnu naknadu biti ponuđeno 2.700 evra otpremnine.

Ukoliko radnici odluče da uplaćuju zdravstveno osiguranje od 2.000 dinara i penziono osiguranje 3.000 dinara, ostaje im mesečno po 19.000 dinara, što je prosečna srpska penzija, dodao je on.

Uslov za ovu ponudu je da radnici prihvate aneks Protokola o socijalnom programu koji je potpisan u maju, istakao je Papak.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo sada radi na tehničkim detaljima aneksa kako bi ih uskladio sa zahtevima sindikalaca sa kojima su se danas sastali predstavnici ministarstva i dostaviće ga sindikatima Zastave da bi se oni izjasnili o tom predlogu.

Radnici su tražili da im se odobri da dokupe radni staž, ali to, kako je kazao Papak, nije u skladu sa srpskim zakonima, pa je Ministarstvo saèinilo ovaj predlog i na tom principu bi trebalo da se rešava socijalni program u drugim društvenim preduzećima u restrukturiranju.

"Ministarstvo ekonomije je učinilo maksimalan napor da izađe u susret sindikalcima. Molimo predstavnike sindikata da budu realni", kazao je Papak i dodao da je iznos od 3.250 evra "poslednja ponuda Ministarstva".

On je istakao da bi radnik koji ima četiri godine i 11 meseci do penzije dobio ukupno 22.450 evra tokom tih pet godina

Ministar ekonomije i regionalnog MLađan Dinkić juče je rekao da je Ministarstvo ponudilo sindikatima u Zastavi aneks socijalnog programa koji je potpisan u maju i da bi, ukoliko to prihvate, aneks mogao da bude potpisan pre potpisivanja sporazuma sa italijanskim Fijatom.

Dinkić je najavio da će delegacija italijanskog Fijata sledeće sedmice doputovati u Srbiju na završne razgovore o ugovoru o ulaganju u kragujevačku Zastavu i da veruje da će ugovor biti potpisan do polovine septembra.

Predstavnici Samostalnog sindikata "Zastave automobila" nisu u sredu potpisali aneks socijalnog programa predviđen za radnike te fabrike.

Ranije u sredu predsednik Samostalnog sindikata "Zastave automobila" je sindikat nije potpisao aneks socijalnog prograna i dodao da je na sastanku dogovoreno da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u naredna dva dana obavi određene korekcije i da očekuje da će socijalni program uskoro biti potpisan.

On je, posle razgovora u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, istakao da je problematičan deo programa koji se tiče dokupa staža, jer, kako je objasnio, dokup staža nije ni ponuđen, već je predviđeno da radnici odu na tržište rada, a to, prema njegovom mišljenju, veliki broj radnika Zastave neće prihvatiti.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić u sredu je najavio da je aneksom socijalnog programa predviđeno da će radnicima kojima je ostalo do pet godina do penzije biti omogućeno dobijanje otpremina od 2.700 evra uz mesečnu naknadu koja bi predstavljala simulaciju penzije dok ne ispune uslove uslove za penziju.

Ta naknada bi iznosila 60 odsto prosečne plate u Srbiji, a radnici bi , ukoliko to žele, sami sebi mogli da uplaćuju doprinose za penziono osiguranje.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE