• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosječna julska plata 803 KM

Prosječna julska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 803 KM i realno je manja za 0,3 odsto nego junska.

 Prosječna julska plata 803 KM Izvor: MONDO

To je izjavila direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Prosječna julska bruto plata bila je 1.323 KM.

"Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijskog posredovanja i osiguranja – 1.297 KM, a najniža u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 522 KM", rekla je Čičkovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je u julu u odnosu na jun najveći rast neto plate zabilježen u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 4,5 odsto, obrazovanje 2,1 i stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,3 odsto, a smanjenje plate u nominalnom iznosu zabilježeno je u oblasti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 5,5, te pružanja smještaja pripreme i posluživanja hrane 4,2 odsto.

"U posmatranom mjesecu nije bilo inflacije, odnosno zabilježena je deflacija, dok godišnja inflacija iznosi 0,6 odsto", kaže Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, u julu je zabilježen rast cijena u odjeljcima ostala dobra i usluge od 0,3 odsto, rekreacija i kultura 0,2 i alkoholna pića i duvan 0,1 odsto, dok je u ostalim zabilježen pad cijena, i to hrane i bezalkoholnih pića za 2,3 odsto.

"Najveće sniženje cijena zabilježeno je kod povrća 20,6 odsto, suncokretovog ulja 2,4, piletine 2,3, tjestenine 1,8 odsto, svinjetine 1,6, riječne i morske ribe 1,4, bijelog brašna 1,2 odsto, mlijeka i jaja jedan, voća 0,4 odsto", precizirala je Čičkovićeva.

Prema njenim riječima, cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u julu u odnosu na juni u prosjeku su niže za 0,1 odsto, dok su više za 0,3 odsto nego u decembru prošle godine.

Čičkovićeva je istakla da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda na stranom tržištu u prosjeku više za 0,3 odsto u julu u odnosu na juni, ali i više za 1,5 odsto nego u decembru 2012.

"Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u julu ove godine u poređenju sa istim mjesecom 2012. veća je za 20,9 odsto. U području vađenja ruda i kamena zabilježen je rast od 27,2 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji 20,4, a u prerađivačkoj industriji bilježi se rast od 12,12 odsto", precizirala je Čičkovićeva.

Ona je dodala da je ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj u julu u poređenju sa prethodnim mjesecom veća za 5,8 odsto.

Čičkovićeva je naglasila da je broj zaposlenih u industriji u julu u odnosu na prethodni mjesec veći za 0,7 odsto.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE