• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog suše manji prinosi kukuruza

Žetva useva je zbog suše počela ranije, a prinosi uljarica će biti na nivou proseka ili nešto veći, dok će prinos kukuruza biti niži od očekivanog.

 Zbog suše manji prinosi kukuruza Izvor: MONDO

Žetva prolećnih useva je zbog suše počela ranije, i ove godine će prinosi uljarica biti na nivou proseka ili nešto veći, dok će prinos kukuruza biti niži od očekivanog, izjavili su u ponedeljak Tanjugu stručnjaci iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Zamenik upravnika Odeljenja za kukuruz u institutu Goran Bekavac je kazao da prinos kukuruza neće biti ni blizu očekivanog.

Ove godine je, kao ni jedne do sada, vegetacija žurila i kukuruz je na dobrom delu površina, naročito u Banatu, okolini Zaječara i Negotina, potpuno suv, rekao je on.

Kritičan momenat za kukuruz je faza nalivanja zrna i veliki broj parcela je tada imao dovoljno vlage ali je nakon toga nastupila suša, i proizvođači koji nisu primenili odgovarajuće agrotehničke mere nemaju šta da očekuju, rekao je Bekavac.

Prošle godine je prosečan prinos bio tri tone po hektaru, a ove godine bi trebalo da budemo zadovoljni ukoliko bude ostvaren prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru, dodao je on.

Šef Odeljenja za soju Jegor Miladinović je kazao da je žetva soje, zbog avgustovske suše, koja je ubrzala zrenje, počela ranije i da će prinosi sorti "pune vegetacije" i "duže vegetacije" biti manji od onih koji su se očekivali pre mesec dana.

Sorte koje ranije sazrevaju će ostvariti malo veće prinose i što se tiče soje, ova godina će u proseku biti dobra, rekao je Miladinović.

On je naveo da je soja zasejana na 140.000 hektara i da se očekuju prosečni prinosi od 2,3 do 2,4 tone po hektaru, dok je prošle godine bila loša, a prosečni prinosi su bili ispod dve tone po hektaru.

Usev na koji će suša imati najmanji uticaj je suncokret, jer kada su počele visoke temperature već je bio u fazi fiziološke zrelosti, rekao je Tanjugu upravnik Odeljenja za uljane kulture Vladimir Miklič.

Žetva suncokreta je počela ranije nego što je uobičajeno, u onim regionima gde je suša bila izraženija, naročito na peskovitim terenima i tamo gde je suncokret kasnije posejan, prinosi su niži, ali su u pojedinim područjima ostvareni rekordni prinosi.

Procenjeno je da će prosečni prinosi biti nešto veći nego prošle godine, odnosno nešto viši od dve tone po hektaru, a ukupan rod bi trebalo da bude oko 370.000 tona, rekao je Miklič.

Prinosi će biti lošiji nego u slučaju da je u određenim fazama razvoja bilo padavina, a u avgustu je palo samo 20 odsto padavina uobičajenih za to doba godine, rekla je Tanjugu agrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Ljiljana Džingalašević.

Nove padavine, koje se prognoziraju za kraj sedmice, neće nadoknaditi izgubljeno ali će dobro doći jer će se u zemljištu napraviti zalihe vlage za predstojeću jesenju setvu, dodala je ona.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE