• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanić: Deficit pokrivaju trezorski zapisi

Posljednja aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 53 miliona KM demantuje izjave iz Vlade RS o sačuvanoj budžetskoj stabilnosti, tvrdi Milenko Stanić

 Stanić: Deficit pokrivaju trezorski zapisi Izvor: MONDO

Šef SDS-ovog tima za finansije Milenko Stanić tvrdi da se postojeća dinamika emitovanja trezorskih zapisa u Republici Srpskoj pretvara u stalni izvor pokrića sve većeg budžetskog deficita.

Stanić kaže da posljednja 14. aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 53 miliona KM demantuje izjave iz Vlade o sačuvanoj budžetskoj stabilnosti.

"Sa novom emisijom zapisa ozbiljno se ugrožava zakonski dozvoljen nivo kratkoročnog duga u budžetskoj godini od osam odsto redovnih prihoda iz prethodne, jer je taj limit 124.467.000 KM, dok trenutni dug samo po osnovu trezorskih zapisa, uz isključenje pristiglih obaveza po osnovu 11. aukcije od 52 miliona, iznosi 121 milion KM", rekao je Stanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je posljednja aukcija u suprotnosti sa odlukom Narodne skupštine o kratkoročnom zaduženju Republike emisijom trezorskih zapisa, po kojoj maksimalan iznos stanja kratkoročnog duga po glavnici na kraju ove godine može da iznosi 66,992 miliona KM.

Komentarišući navode SNSD-a o dugu prema budžetu od 700 miliona KM iz vremena vlasti SDS-a i PDP-a, Stanić je dodao da je to bio dug na koji vlada nije mogla uticati, dok sadašnji dug "isključivo proizvodi vlada".

Član tima SDS-a za finansije Milica Lakić upozorila je da je ukupna zaduženost grada Banjaluka dostigla više od 193 miliona KM i da se u ovoj, narednoj i 2015. godini probija zakonski limit zaduženosti od 18 odsto redovnih prihoda kršenjem Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske.

Ona je navela da će procenat zaduženosti ove godine preći 18,4 odsto, u sljedećoj 19 odsto, a u 2015. godini 18,61 odsto redovnih prihoda, što, kako je rekla, ukazuje da se prilikom zaduživanja nisu poštovali zakonski propisi.

"Ako uzmemo da su dva nova kredita kod NLB Razvojne i Unikredit banke po jako visokim kamatnim stopama od 6,95 odsto i 7,5 odsto,a znamo da je Euribor trenutno nizak, naravno da će u narednom periodu kad bude rastao, rasti i mjesečni anuiteti otplate", rekla je Lakićeva.

Ona je dodala da od vlasti može očekivati da će i retroaktivno povećati zakonski limit zaduženja lokalnih zajednica od 18 odsto na 25 procenata redovnih prihoda.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE