• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukupan dug RS 4, 7 milijardi KM

Ukupan dug RS za prošlu godinu iznosio je oko 4,7 milijardi KM, što je u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) 53,69 odsto.

 Ukupan dug RS 4, 7 milijardi KM Izvor: MONDO

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je na zasjedanju Narodne skupštine RS da ukupan dug na kraju kalendarske godine ne može da bude veći od 60 odsto, a da javni dug ne može da bude veći od 55 odsto BDP-a.

"Ukupan dug Republike čine dugovi budžeta Srpske u iznosu od 3,131 milijarda KM, jedinica lokalne samouprave od 354,84 miliona KM, fondova socijalne sigurnosti od 283,89 miliona KM, te javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke u iznosu od 898,78 miliona", rekao je Tegeltija u parlamentu Srpske, predstavljajući navedenu informaciju.

On je naglasio da je javni dug Republike Srpske u prošloj godini oko 3,8 milijardi KM, odnosno 43 odsto BDP-a.

"Nije dobro što imamo značajniji rast duga opština i fondova socijalne sigurnosti. Veliki broj opština ima i dodatne zahtjeve za zaduživanja, što nije dobro", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, mnogo je veći stepen rasta javnog duga preduzeća i Investiciono-razvojne banke u odnosu na ukupan javni dug.

"Dug je rastao zbog smanjenja javnih prihoda, što je posljedica finansijske krize. Valutna struktura našeg duga je zadovoljavajuća, jer je većina izražena u evrima i KM", kaže Tegeltija.

Poslanici pozicije ocjenjuju da je Republika Srpka srednje zadužena i da uredno servisira sve obaveze, dok opozicija smatra da se novac poreskih obveznika troši netransparentno.

Sjednica parlamenta Srpske biće nastavljena nakon redove pauze u 17.00 časova.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE