• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjen deficit tekućeg računa BiH

Deficit tekućeg računa BiH za prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 750 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine bio 1,2 milijarde maraka.

 Smanjen deficit tekućeg računa BiH Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz Centralne banke BiH, u drugom kvartalu zabilježen je deficit tekućeg računa u iznosu od 321,4 miliona KM i znatno je smanjen u odnosu na isti period 2012. godine, kada je bio veći za 309,9 miliona KM, a slično smanjenje deficita ostvareno je i u prvom kvartalu.

Iz Centralne banke navode da glavni razlog za ovakvo poboljšanje spoljne pozicije ekonomije BiH leži u povoljnijim kretanjima u robnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvoj polovini godine, kada je zabilježen rast izvoza i smanjenje uvoza.

I kada je riječ o direktnim stranim investicijama vidljivi su intenzivniji prilivi nego u ranijim periodima, tako da neto prilivi u prvih šest mjeseci iznose 476,8 miliona KM, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine, kada su iznosili 224,1 milion KM.

Banka je objavila i revidirane podatke platnog bilansa, kao i statistiku međunarodne investicione pozicije za 2012. godinu, prema kojima je deficit tekućeg računa u 2012. godini dostigao 9,7 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U saopštenju se navodi da raspoloživi podaci za ovu godinu ukazuju da bi u tom pogledu trebalo da dođe do znatnije korekcije naniže u 2013. godini, odnosno do smanjenja spoljne izloženosti ekonomije i relativne stabilizacije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE