• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK: Nastavljen ekonomski oporavak BiH

U BiH nastavljen trend ekonomskog oporavka, navodi se u analizi Evropske komisije

 EK: Nastavljen ekonomski oporavak BiH Izvor: MONDO

U BiH nastavljen je trend ekonomskog oporavka, navodi se u analizi Evropske komisije o stanju ekonomije u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU za treći kvartal godine.

Evropska komisija bilježi da BiH prvi put nakon 2009. godine ide ka trendu deflacije, dok većina ostalih zemalja obuhvaćenih izvještajem bilježi inflaciju.

"Povećanje ekonomskih aktivnosti započelo je u prvom kvartalu i nastavljeno je narednih mjeseci. U skladu s tim, industrijska proizvodnja u cijeloj zemlji je ubrzana sa stopama rasta od 6,6 odsto u prvom kvartalu do 7,1 odsto u drugom kvartalu i 6,8 odsto u julu", prenose "Nezavisne novine" dijelove iz analize.

Što se tiče deficita, on je u drugom kvartalu 2013. godine pao za 42 odsto u odnosu na isti period lani i za 25 odsto je manji u odnosu na period od januara do marta.

Evidentirano je i minimalno smanjenje nezaposlenosti, pa je stopa nezaposlenosti sa 28 odsto pala na 27,6 odsto u godišnjem poređenju april-april.

Uprkos boljim ekonomskim pokazateljima, ističe se da u BiH još nije došlo do povećanja plata, te da je bruto plata u prvih sedam mjeseci 2013. godine pala za pola procentnog poena u odnosu na isti period lani.

U analizi se dodaje da se popravljena ekonomska situacija osjeća i u javnim finansijama, da su poreski prihodi veći za 1,1 odsto u prvoj polovini godine.

Osim na Globalni fiskalni okvir, koji je usaglašen u septembru, po kojem će budžet BiH i dalje ostati na 750 miliona maraka, analitičari Evropske komisije podsjećaju i na probleme u realizaciji instrumenata pretpristupne pomoći.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE