• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Održati privredni proces u Alumini"

Privredna komora RS zatražila od nadležnih institucija da preduzmu sve mjere kako bi se u Privrednom društvu "Alumina" održala proizvodnja

 "Održati privredni proces u Alumini" Izvor: MONDO

Privredna komora Republike Srpske zatražila je od nadležnih institucija da preduzmu sve mjere kako bi se u Privrednom društvu "Alumina" iz Zvornika održala proizvodnja, a sudski sporovi riješili na zakonom predviđen način, bez zaustavljanja proizvodnog procesa.

Privredna komora Srpske poručila je da pruža apsolutnu podršku zvorničkoj "Alumini" u rješavanju problema nastalih sudskim odlukama koje idu na štetu ovog preduzeća.

"Privredna komora želi ukazati na veliku važnost uključivanja svih nadležnih institucija u rješavanju ovog problema, jer se dovodi u pitanje budućnost više od 1.000 radnika `Alumine`, ali i velikog broja zaposlenih u ostalim preduzećima u lancu saradnje, što bi apsolutno ugrozilo ekonomsku održivost regiona", navodi se u saopštenju Privredne komore.

Iz Privredne komore napominju da na to ukazuju, budući da imaju u vidu značaj "Alumine" za ukupan razvoj istočnog dijela Republike Srpske i direktnu povezanost sa Rudnikom boksita iz Milića, kao i drugim preduzećima.

Iz Privredne komore isitiču da su uvjereni u potpunu opravdanost daljih ulaganja u "Aluminu" i stvaranje uslova za veću proizvodnju.

Ova kompanija, navodi se u saopštenju, ima sve uslove za rast i razvoj, jer cjelokupnu proizvodnju plasira na inostrana tržišta, a uz određene investicije, koje se prije svega tiču obezbjeđenja sopstvenih izvora gasa i instalisanjem novog kotla na ugalj, postoje realne mogućnosti povećanja izvoza.

U Privrednoj komori smatraju da je neophodno preduzeti sve kontrole poslovanja "Alumine", povezanih privrednih društava, kao i tokova uloženih sredstava u ove subjekte, da bi se ovom privrednom društvu omogućio nesmetan dalji razvoj i nova ulaganja.

"Alumina" zapošljava 1.020 radnika, dnevna proizvodnja glinice vrijedna je oko 600.000 maraka, kompanija izvozi u 17 evropskih država, a godišnja vrijednost izvoza je oko 200 miliona KM.

"Alumina" je osnovna proizvodna firma u preduzeću "Birač" u stečaju, čiji je račun 16. oktobra bio blokiran na osnovu odluke Okružnog privrednog suda Bijeljina po tužbi banke iz Litvanije u sporu vrijednom 154 miliona KM.

Sud je po hitnom postupku isti dan uvažio žalbu "Alumine", pa je žiro-račun kompanije deblokiran.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE