• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH: Tržištu kapitala prijeti kolaps

Tržište kapitala u Federaciji BiH polako se približava potpunom kolapsu, pokazuju informacije iz entitetske Komisije za vrijednosne papire.

 FBiH: Tržištu kapitala prijeti kolaps Izvor: MONDO

O ovome svjedoči podatak da čak 37 dioničarskih društava čeka na upis članova nadzornih odbora, koji treba da imenuju uprave preduzeća.

Rad ove komisije već duže vrijeme je blokiran, s obzirom da je zbog sudskih presuda osporen rad članova, čiji je mandat istekao još 2009. godine, piše "Dnevni avaz".

Osim upisa u registar upravljačkih struktura preduzeća i institucija, praktično je zaustavljeno i odobravanje emisija vrijednosnih papira, povećavanje i smanjivanje osnovnog kapitala banaka i dioničarskih društava te izdavanje dozvola za njihov rad, piše list.

Među 37 društava koja su u proteklom periodu uputila Komisiji zahtjeve za upis članova nadzornih odbora, nalaze se i ključne federalne institucije, javna i privatna preduzeća, banke i osiguravajuće kuće.

Na spisku se, između ostalih, nalazi se Registar vrijednosnih papira FBiH, institucija koja je zadužena da, prema odobrenju Komisije, vodi registraciju privrednih subjekata, održava podatke o vrijednosnim papirima, te da izrađuje listu dioničara. NJen rad blokiran je do daljeg zbog činjenice da nema validan Nadzorni odbor, prenosi list.

I Nadzorni odbor Fabrike duvana Sarajevo /FDS/ ne može početi s radom sve dok ga Komisija ne upiše. Dodatni problem FDS-a je to što se vodi spor zbog različitog tumačenja odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora, i to zbog toga što su izabrana dva različita sastava ovog odbora.

Na upis članova nadzornih odbora čekaju i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao što su "Unis" Sarajevo, te Konfekcija "Borac" Travnik. Na spisku su i preduzeća poput "Hidromontaže" Sarajevo, Fabrike alata Goražde, "Napretka" Tešanj, "Mlina" Ustikolina, GP "Put" Sarajevo.

Takođe, na spisku je i nekoliko banaka, kao i osiguravajućih društava, poput NLB banke Tuzla, Vakufske banke i Grave osiguranja.

Predstavnički doma Parlamenta FBiH trebalo bi da 29. oktobra ponovo razmatra autentično tumačenje Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH, prema kojem aktuelni saziv Komisije, u kojem su Hasan Ćelam, Milorad Rajlić i Matej Živković, može nastaviti s radom sve dok ne bude imenovan novi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE