• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obezbeđena sredstva za isplatu većih penzija

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio da je obezbeđen novac za isplatu penzija vanredno uvećanih 10 odsto.

 Obezbeđena sredstva za isplatu većih penzija Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je u nedelju uveče da je u budžetu obezbeđen novac za isplatu penzija vanredno uvećanih 10 odsto.

"Nema se više o čemu razgovarati kada su pare u pitanju", rekao je Krkobabić Radio-televiziji Srbije i dodao da je odluka o povećanju penzija za 10 odsto doneta kada je dogovorena koalicija Demokratske stranke i koalicije Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, čiji je Krkobabić predsednik.

Penzioneri bi u novembru trebalo da prime oktobarsku penziju vanredno uvećanu za 10 odsto i za još sedam odsto na osnovu redovnog usklađivanja sa rastom plata i troškova života.

Upitan da li je realno da penzije do 2010. godine dostignu 70 odsto prosečne plate u Srbiji, Krkobabić je odgovorio da je to "više nego realno".

"Prosečna zarada u Srbiji iznosi 33.500 dinara, a prosečna penzija je 17.000 dinara, što je samo 52 odsto od prosečne zarade i sva najavljena povećanja će biti ispod garantovanih 60 odsto prosečne zarade, a to je ispod granice izdržljivosti po evropskim standardima", istakao je Krkobabić.

Naveo je da su najugroženiji penzioneri sa najmanjim penzijama, ali da penzija "nije socijalna kategorija", nego rezultat rada, ulaganja, radnog staža i posledica plate, pa zato ne mogu biti sve penzije iste, kao što ni plate nisu iste.

"Zakonskim izmenama za sledeću godinu pripremamo izvesno ujednačavanje penzija. Gledaćemo da najviše penzije malo spustimo, one malo štrče, a istovremeno ćemo najniže penzije malo podignuti gore i napraviti neko približavanje. Nadam se da će penzioneri tim merama biti više nego zadovoljni", rekao je Krkobabić.

Potpredsednik Vlade Srbije je rekao da najavljena isplata penzija jednom mesečno u celini nije počela zbog tehničkih priprema, ali i da su penzioneri u Srbiji navikli da penzije primaju "u dva obroka".

"Neki kažu da bi im odgovaralo jednokratno, a neki dvokratno, i dao sam nalog da se to tehnički pripremi, a istovremeno da još jednom malo istestiramo raspoloženje penzionera, pa ćemo do kraja godine doneti odluku", rekao je Krkobabić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE