• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković i Todorić će progutati "Merkator"?

Najuspešniji srpski i hrvatski biznismeni Miroslav Mišković i Ivica Todorić glavni su igrači u ovom delu Evrope, a slovenci polako gube trku.

 Mišković i Todorić će progutati "Merkator"? Izvor: MONDO

Najbogatiji srpski i hrvatski biznismeni Miroslav Mišković i Ivica Todorić određuju glavne poslovne procese u ovom delu Evrope. Njih dvojica nemaju ozbiljne konkurente u sektoru maloprodaje na Zapadnom Balkanu, a slovenački "Merkator" je u sudaru sa njima unapred osuđen na propast, piše u velikoj ekonomskoj analizi zagrebački "Večernji list", prenosi "Press".

Ekonomski analitičar ovog hrvatskog lista Snježana Mlinarević u tekstu pod naslovom "Todorića i Miškovića ne zaustavlja ni ekstraporez na nacionalnost", piše da Miškovićeva kompanija, posle potpisivanja ugovora za izgradnju ogromnog tržnog centra "Delta planeta" u Ljubljani i izgledne kupovine 100.000 kvadratnih metara zemlje u centru Zagreba, ima pred sobom širom otvorena vrata "zapadnih tržišta bivše Jugoslavije".

"Mišković je zasad jedini veliki investitor koji izlazi van granica Srbije, kao što je Ivica Todorić rodonačelnik hrvatskog ekonomskog ekspanzionizma. Njih dvojica na ovom prostoru igraju ključne uloge, samo što je Todorić znatno pre krenuo u akvizicije u Srbiji.

Istovremeno, slovenački poludržavni kapital odavno pokušava osigurati istočna tržišta", piše Mlinarevićka, i citira zagrebačkog konsultanta Željka Perića koji objašnjava da su Slovenci do sada iskorišćavali netrpeljivost Srba i Hrvata da bi oni što više profitirali.

Perić, međutim, naglašava da to vreme polako prolazi i da u Hrvatskoj danas niko nema ništa protiv Miškovićevih planova da u ovu zemlju uloži 250 miliona evra.

"Mišković i Todorić nikada nisu bili nepromišljeni i iracionalni konkurenti. I jednom i drugom je od presudne važnosti da politički i ekonomski odnosi Srbije i Hrvatske napreduju. Važno je da Mišković uspe u Hrvatskoj, jer se time iz ruku srpske politike izbija argument da su kapitalna ulaganja jednosmerna ulica, i to za ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju.

Tako zaista i jeste, pa Mišković može očekivati podršku ne samo Todorićevog "Agrokora", nego i svih drugih kompanija i lobija koji obavljaju ili planiraju poslove u Srbiji.

Za razliku od ostalih segmenata društva, poslovna scena u Zagrebu potpuno drugačije gleda na srpski krupni kapital u Hrvatskoj, jer zna da bez određene simetrije i sama ostaje bez šanse na srpskom tržištu.

Todorić i Mišković su svojevremeno planirali udruživanje svojih trgovačkih kuća, "Konzuma" i "Delte", u jednu respektabilnu multinacionalnu kompaniju koja bi mogla odolevati potrošačkim divovima sa Zapada.

Taj plan, koji se vrlo ozbiljno pripremao, zamrznut je u trenutku kada je sve bilo spremno za spajanje. "Konzum" je imao veću vrednost, "Delta" veći potencijal i te dve krajnosti dvojica prvih ljudi nisu uspela da pomire.

Ali, ideja nije do kraja odbačena i pitanje je kad će Miškovića i Todorića okolnosti ili pak veliki planovi naterati da ponovno sednu za pregovarački sto", piše "Večernji list".

Snježana Mlinarević predviđa dalje da će jedna ili druga kompanija pre ili kasnije "pojesti" "Merkator".

"Dalja ekspanzija ‘Merkatora' nije više tako izgledna, jer ima ograničenja na malom domaćem tržištu, a komšijska su već podeljena. Sasvim je moguće da se ‘Merkator' nađe na meti ili ‘Konzuma' ili ‘Delte' ili pak udruženog dvojca.

U svakom slučaju, ‘Merkator', koji čak 40 odsto prihoda ima na inostranim tržištima, nema više širom otvorena vrata u Hrvatskoj i Srbiji kao što je to bilo prvih godina tranzicije i željnog iščekivanja kakvog -takvog stranog kapitala.

‘Merkator' se uz to našao u branši koju Todorić i Mišković vrlo uspešno i agresivno razvijaju, pa ne ostavljaju puno prostora za trećeg igrača", piše komentatorka zagrebačkog dnevnika.


Inače, kompanija "Delta Holding" je trećeplasirana na tenderu za kupovinu dela nekretnina mesne industrije "Zagrepčanka", a za desetak dana, kada se zatvori ponuda, znaće se konačno vlasnik zemljišta, ekskluzivne lokacije u centru Zagreba, idealne za izgradnju poslovnog i šoping centra.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE