• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Argentina otplaćuje dug Pariskom klubu

Argentina iznenadila finansijska tržišta saopštenjem da će iskoristiti devizne rezerve radi isplate svog duga od 6,7 milijardi dolara Pariskom klubu

 Argentina otplaćuje dug Pariskom klubu Izvor: MONDO

Argentina je iznenadila finansijska tržišta saopštenjem Vlade da će iskoristiti devizne rezerve radi isplate svog duga od 6,7 milijardi dolara Pariskom klubu zemalja poverilaca, objavile su svetske novinske agencije.

Vlada Argentine je u utorak svojom izjavom, komentarišu analitičari, utešila industrijske lidere te zemlje, koji su aplauzom pozdravili tu odluku, ali je, istovremeno, među ekonomistima izazvala bojazni za finansijske rezerve zemlje.

Predsednica Argentine Kristina Fernandez je navela da će vlada za isplatu tog duga iskoristiti rezerve Centralne banke.

Ona je podsetila da je Argentina nagomilala dugove tokom ekonomske krize u 2001. i 2002. godini, a većina dužničkih sredstava od čak 87 procenata, pripada Japanu, Nemačkoj, Holandiji, Italiji, Španiji i SAD.

U televizijskom obraćanju građanima predsednica Argentine je pojasnila da je u utorak potpisala dekret kojim zadužuje ministra privrede da iskoristi rezerve Centralne banke za isplatu dugovanja Pariskom klubu.

Poslovni ljudi i menadžeri najvećih industrijskih kompanija u toj zemlji, pozdravili su odluku predsednice Fernandez, ali se ekonomisti pribojavaju toga kako će Argentina savladati sve finansijske potrebe u idućoj godini, pošto je javna potrošnja u zemlji veoma visoka.

Pariski klub je neformalna grupa finansijskih zvaničnika iz 19 najbogatijih zemalja sveta članica OECD-a i Rusije, koja pruža finansijske usluge poput restrukturiranja dugova, olakšavanja dugova i otpisa dugova zaduženim zemljama i njihovim kreditorima.

Dužnici su često preporučeni od strane Međunarodnog monetarnog fonda pošto su alternativna rešenja bila neuspešna.

Resturukturiranje dugova kod Pariskog kluba zahteva konsenzus svih članova i ne sme favorizovati jednu zemlju kreditora u odnosu na druge.

Sastaje se svakih šest nedelja u francuskom ministarstvu ekonomije, finansija i industrije, u Parizu, a Klubom predsedava visoki zvaničnik francuske državne blagajne.

Klub je nastao iz kriznih pregovora održanih u Parizu 1956. godine, upravo između Argentine, i raznih kreditora.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE